Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint 250 millió forintból épít új üzemet Gyulán a Házi-Hús Kft.

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. február 18. 17:30
Több mint 250 millió forintból épít új üzemet Gyulán a Házi-Hús Kft.
A cég az Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programból nyert el támogatást a fejlesztéshez

Képünkön (balról jobbra): Görgényi ErnőKovács József, Harald Schuster és Erdős Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Több mint 250 millió forintból épít új üzemet a Henyei úton a gyulai székhelyű Házi-Hús Kft., a fejlesztéshez szükséges összeg felét az Irinyi Terv keretében megvalósuló Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program támogatásából biztosítja a cég.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a támogatói oklevél február 18-i átadásán, a gyulai városházán kifejtette: Magyarországon az élelmiszeripar második legjelentősebb ágazata a húsipar, amely az árbevétel csaknem 11 százalékát adja, és 450 milliárd forintos piacot jelent. A szektor árbevétele 50 százalékkal, az export 60 százalékkal emelkedett az elmúlt tíz évben – húzta alá.

Elmondta: míg Nyugat-Európában csökken a sertés- és marhahúsfogyasztás, addig Magyarországon mind a baromfi-, mind a sertésfogyasztás nő. Itthon az egy főre jutó éves húsfogyasztás átlagosan több mint 63 kilogramm, ebből 25 kilogramm a baromfi és közel 20 kilogramm a sertéshús. Marhahúsból alig egy kilogramm az éves átlagfogyasztás, szemben Nyugat-Európával, ahol eléri a 10 kilogrammot.

Az államtitkár hangsúlyozta: az a cél, hogy minél több hazai termék legyen a boltok polcain, amihez meg kell erősíteni a kis- és a nagyvállalatokat is. Mint ismertette, három ciklusban összesen 750 milliárd forint pályázati támogatást osztanak szét az élelmiszeripari szektorban. Hozzátette: eddig 46 projektet bíráltak le, amelyekre 64 milliárd forint támogatás jutott. A Házi-Hús Kft. csaknem 130 millió forintot nyert el – mondta el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: Gyulán a turizmus mellett a húsipar is húzóágazat, és remények szerint az Airbus beruházásával az ipari termelés is felzárkózik majd ezekhez.

Kiemelte: segíteni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Megjegyezte: 2022-ben egymillióval dolgoznak többen, mint 2010-ben.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy fogalmazott, az állam mellett az önkormányzatnak is támogatnia kell az értéket és munkahelyeket teremtő vállalkozásokat.

Emlékeztetett: 2019-ben a Házi-Hús Kft.-nek kedvezményes áron biztosítottak telket az északi ipari parkban, ahol a vállalkozás már fejlesztésbe kezdett, és a most kapott támogatás révén újabb beruházásba fog.

A városvezető kitért rá, hogy a cég több helyi szállodának is a beszállítója.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Harald Schuster, a Házi-Hús Kft. ügyvezetője kifejtette, 2010 óta fejlesztik a Sinka István utcában boltot működtető cégüket. Elmondta: a Henyei úton saját forrásból építettek sertésfeldolgozó üzemet, amelyet két hónapon belül átadnak, így újkígyósi, bérelt telephelyükről beköltözhetnek Gyulára.

Közölte: a mostani beruházás során egy 700 négyzetméteres létesítményt építenek, amelynek egyik részében érlelőüzem, a másikban baromfihús-feldolgozó működik majd. Utóbbi révén a termékpalettájukat szeretnék bővíteni.   

Mint ismertette, a beruházást két éven belül be kell fejezniük, de terveik szerint másfél év alatt elkészülnek.

A 2020-ban 257,6 millió forintos nettő árbevételt elért cég jelenleg 14 munkatársat foglalkoztat, ezt 20 főre bővítené.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a feldolgozáshoz Békés megyei tenyésztőktől vásárolnak fel élő állatot. A vállalkozás adalékanyag-, tartósítószer- és laktózmentes sertés- és marhatermékeket készít hagyományos módon, és gyulai üzletében friss húst is árulnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)