Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A megyegyűlés több képviselője ellen is szankciót rendeltek el igazolatlan hiányzás miatt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. február 15. 16:19
A megyegyűlés több képviselője ellen is szankciót rendeltek el igazolatlan hiányzás miatt
Volt, aki fél év alatt egyszer jelent meg

A megyei önkormányzat több képviselője ellen is szankciót rendelt el igazolatlan hiányzás miatt a Békés megyei közgyűlés ügyrendi bizottsága – tájékoztatta lapunkat keddi közleményében Kónya István (Fidesz), a bizottság elnöke.  

Közölte: a bizottság február 15-i rendkívüli ülésén megállapították, hogy 2021 második félévében több megyegyűlési képviselő igazolatlanul hiányzott az ülésekről, ezért a szervezeti és működési szabályzat alapján a bizottság szankciót rendelt el ellenük saját hatáskörében eljárva.

A hat alkalomból Szabó Ervin (Jobbik) ötször, Sebők Éva (Momentum) háromszor, Samu Tamás Gergő (független) és Szabó János Zoltán (Demokratikus Koalíció) kétszer-kétszer hiányzott igazolatlanul, míg Földesi Mihály László (Mi Hazánk Mozgalom) és Pluhár János László (MSZP) egy-egy alkalommal nem jelent meg az üléseken a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal kimutatása szerint. Utóbbi két képviselő esetében az egy-egy hiányzást nem szankcionálta a bizottság, a többi igazolatlanul hiányzó képviselőtől alkalmanként a havi tiszteletdíj 25 százalékát vonták meg.

Az elnök hozzátette, a szabályzat szerint jóval magasabb büntetést is kiszabhattak volna, akár 50 százalékkal is csökkenthették volna a képviselők tiszteletdíját az igazolatlan távolmaradás miatt.

A rendkívüli ülésen az ügyrendi bizottság tagjainak hiányzásait is számba vették az alakuló üléstől kezdődően. A jegyzőkönyvek alapján megállapították, hogy Szabó Ervin a kilenc bizottsági ülés egyikén sem jelent meg, hét igazolatlan és két igazolt távolléte volt. Mivel a testület háromfős, a folyamatos hiányzás nagymértékben nehezítette a bizottság munkáját – jegyezte meg Kónya István.

A bizottság a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján javaslatot tett a közgyűlés elnökének, hogy kezdeményezze a testület személyi összetételének megváltoztatását.

Szabó Ervin „érdemben nem tudta megcáfolni a hiányzására vonatkozó jegyzőkönyvben rögzített tényeket, ellenben bekiabálásaival, személyes sértegetéseivel, fegyelmezetlen magatartásával zavarta a bizottsági ülésünk eljárási rendjét” – áll a közleményben.

A jobbikos képviselő az ülésen úgy fogalmazott: „Mondom, ez egy színpad, ezért ne is csodálkozzanak, hogy nem jövök át, nem utazok két órát Orosházáról”.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)