Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Palkovics: megtartotta első ülését a légiipari klaszter

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2022. február 01. 16:23
Palkovics: megtartotta első ülését a légiipari klaszter
A szakmai összefogás alapvető célja az ágazati termelői, kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások növelése

Az alapító okirat aláírásával hétfőn létrejött a Magyarországi Légiipari Klaszter, és megtartotta első ülését – közölte Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A szakmai összefogás alapvető célja az ágazati termelői, kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások növelése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Az együttműködés fő mozgatórugója, hogy a magyar légiipart 2026-ig az európai középmezőnybe, majd az évtized végére a gyártást tekintve a kontinens vezető országai közé emeljük fel – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az aláírást követően Budapesten a közlemény szerint.

Az újonnan létrehozott klaszter a gazdasági szereplők érdekeinek képviselete mellett menedzserszervezetként megteremti a feltételeket az iparág fellendítéséhez szükséges források egyesítéséhez, a magas szintű tudományos háttér biztosításához. Az alakuló ülésen a szakmai testület kiemelt részterületekkel foglalkozó hat munkacsoportját is létrehozták, azok vezetőit is kiválasztották – írták.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: „a felszálló ágban lévő magyar légiipar szoros egymásutánban szállítja a biztató eredményeket. Az Airbus beruházása köré országhatáron túlmutató jelentőségű gyártó- és tudásközpont húzható fel Békéscsaba és Gyula térségében. Innovatív hazai vállalkozások élénk nemzetközi érdeklődést kiváltó gépeket építenek például Jakabszálláson vagy a pécs-pogányi repülőtéren. Tavaly megalakítottuk a Drón Koalíciót, amelyben már több mint száz cég, szakmai és érdekképviseleti szervezet, tudományos és oktatási intézmény képviselteti magát. A legfrissebb  fejleményként az állam többségi tulajdonrészt szerez a debreceni repteret üzemeltető társaságban. A nekirugaszkodás tehát már sikeres, a klaszter küldetése, hogy újabb magaslatok meghódításában támogassa a piaci szereplőket” – áll a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)