Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vándorkiállítás a gyulai vár palánkerődítéseinek régészeti feltárásáról  

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. január 26. 18:00
Vándorkiállítás a gyulai vár palánkerődítéseinek régészeti feltárásáról  
Öt Békés megyei településen hívják fel a figyelmet a fürdővárosi kiállítóhelyen található értékekre

A gyulai vár palánkerődítéseinek 2015–2016-ban lezajlott kutatásait, valamint a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeit mutatja be a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. új vándorkiállítása, melyet a tervek szerint öt Békés megyei település közművelődési intézményében láthatnak az érdeklődők.   

Az eltemetett vár című tárlatról szóló közleményben aláhúzták, a gyulai erődítmény a Kárpát-medence egyik legegyedibb történelmi épülete: a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára, és a legtöbb eredeti építészeti elemmel bíró hazai erődítmény.

Mint írták, a kiállítás bepillantást enged az ásatások mindennapjaiba, valamint a feltárásokat követő feldolgozásba, azt érzékeltetve, hogy a munka még messze nem zárult le.

Kiemelték: a tárlat olyan eredményeket is bemutat, amelyek nemcsak a korábbiakhoz képest, hanem önmagukban is jelentős újdonságnak számítanak, többek között az 1566. évi ostrom egyes részleteinek tekintetében. A látogatók a részben restaurált leletanyag egy részét is láthatják majd, és megismerhetik a már ismert képi és írásos forrásokat.

A közlemény idézi Liska Andrást, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetőjét, aki az ásatásokat vezette. A szakember kifejtette: a kiállításon nagy hangsúlyt kapnak a gyulai vár hiteles, korabeli ábrázolásai és azok topográfiai vonatkozásai.

A látogatóknak levetítik a gyulai vár körül elvégzett régészeti feltárások folyamatáról szóló kisfilmet, valamint azt az ásatások eredményeinek felhasználásával készült digitális rekonstrukciót, amelyet eddig kizárólag a gyulai vár lovagtermében vetítettek le. Utóbbi madártávlatból tárja a nézők elé a vár építéstörténetét, 1566-ra és az 1690 körüli időszakra fókuszálva.

A sorozat első helyszínén, Mezőkovácsházán február 2-án nyílik meg a tárlat, amely Gyomaendrődön, Mezőberényben, Battonyán, Szeghalmon és Körösladányban is látható lesz.  

A szervezők hangsúlyozták, fontosnak tartják, hogy a rájuk bízott értékek élményszerű bemutatásával felhívják a térségben élők figyelmét arra, hogy a „közvetlen közelükben is számtalan izgalmas felfedezni valóval találkozhatnak”.

Hozzátették: a Gyula kirándul elnevezésű sorozat keretében munkatársaik rendszeresen ellátogatnak a kistelepülések iskoláiba, ahol a fürdővárosi kiállítóhelyek gazdag históriáiról és gyűjteményeiről beszélnek a gyerekeknek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)