Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Februárban várható ítélethirdetés Görgényi Ernő perében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. január 24. 17:05
Februárban várható ítélethirdetés Görgényi Ernő perében
A polgármestert Galbács Mihály jelentette fel nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért

Galbács ügyvédje pénzbüntetés kiszabását, Görgényi ügyvédje védence felmentését kérte. Az eljárás várhatóan februárban zárul le az ítélethirdetéssel. A tárgyaláson a védelem emlékeztetett arra, Galbács korábban elismerte, ő döntött arról egy személyben, hogy a sógora cégétől kell ajánlatot kérni több beruházás esetén, mint elhangzott, „a magánvádló ezzel maga szolgáltatott okot arra, hogy a korrupció gyanúja rávetüljön”.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt indított pert Görgényi Ernő polgármester ellen Galbács Mihály önkormányzati képviselő, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa. Augusztus 26-án tartották az ügy első tárgyalását, majd a tanúkat hallgatták meg november 4-én, január 24-én pedig a perbeszédek következtek a Békéscsabai Járásbíróságon.

Galbács Mihályék egy 2020 októberében a Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt – amelyet lapunk is leközölt – vádolják rágalmazással a városvezetőt, amelyben azt írta: „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, aki a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból.”

Szerintük ez a tényállítás valótlan, Galbácsot a költségvetés meg nem szavazása miatt zárták ki a frakcióból, és ezért hívták vissza a tanácsnoki posztjából is. A korábbi tárgyaláson úgy fogalmazott: „a focicsapat irányítását pedig mindenáron ki akarták szedni a kezemből”.

A tárgyaláson meghallgatták Kiss Tamásné önkormányzati képviselőt, aki a polgármester, valamint a korábbi tanúk által elmondottakat erősítette meg a frakcióból történő kizárás körülményeiről. Ezután következtek a perbeszédek.

Galbács Mihály ügyvédje, Bárándy Gergely kiemelte: fenntartják a vádindítványban foglaltakat, a Görgényi Ernő által írt cikk mondata negatív értékítéletet hordoz, olyan tényállítás, amely alkalmas a becsület csorbítására.

Hozzátette: a valóságbizonyítási eljárás során a polgármester és védője nem tudták bizonyítani, hogy Galbács korrupciógyanús tevékenységet folytatott volna, sem azt, hogy ezért zárták ki a frakcióból, mindez abból a közleményből sem derül ki, amelyet a kizárás után adtak közre.

Varga István, a városvezető védője úgy fogalmazott, a védence által leírtak beleférnek a szabad véleménynyilvánításba, amelyet egy közszereplőnek tűrnie kell. Mint mondta, a frakcióból való kizárás tény, a korrupciógyanús tevékenység pedig vélemény.

A védelem emlékeztetett arra, Galbács korábban elismerte, ő döntött arról egy személyben, hogy a sógora cégétől kell ajánlatot kérni több beruházás esetén. A védelem felhívta a figyelmet arra is, hogy a Termál FC alapszabályával és a Polgári törvénykönyv rendelkezéseivel ellentétben az egyesület közgyűlése nem hagyta jóvá azokat a szerződéseket, amelyeket Galbács Mihály a feleségével és a sógorával kötött. Mint elhangzott, „a magánvádló ezzel maga szolgáltatott okot arra, hogy a korrupció gyanúja rávetüljön”.

Azt, hogy ténylegesen követett-e el Galbács bűncselekményeket, a folyamatban lévő NAV-nyomozás hivatott megállapítani. Erről nyomozás elrendeléséről a Gyulai Hírlap is beszámolt

Bárándy Gergely pénzbüntetés kiszabását, Varga István pedig védence felmentését kérte. Az eljárás várhatóan februárban zárul le az ítélethirdetéssel.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)