Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tanúk meghallgatásával folytatódott Görgényi Ernő pere

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. november 05. 09:15
A tanúk meghallgatásával folytatódott Görgényi Ernő pere
A polgármestert Galbács Mihály jelentette fel nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt indított pert Görgényi Ernő polgármester ellen Galbács Mihály önkormányzati képviselő, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa. Augusztus 26-án tartották ügy első tárgyalását, amely a tanúk meghallgatásával folytatódott november 4-én a Békéscsabai Járásbíróságon.

A tárgyalási nap egyórás szünettel indult egy pluszbeadvány miatt, amelyet Görgényi Ernő és jogi képviselői nem kaptak meg időben. A szünet után a bíró ismertette a beadványokat, valamint összegezték az első tárgyaláson elhangzottakat.

Galbács Mihályék egy 2020 októberében, a Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt – amelyet lapunk is leközölt – vádolják rágalmazással a városvezetőt, amelyben azt írta: „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, aki a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból.”

Szerintük ez a tényállítás valótlan, Galbácsot a költségvetés meg nem szavazása miatt zárták ki a frakcióból, és ezért hívták vissza a tanácsnoki posztjából is. A korábbi tárgyaláson úgy fogalmazott: „a focicsapat irányítását pedig mindenáron ki akarták szedni a kezemből”.

A tárgyaláson meghallgatták Görgényi Ernőt, aki kiemelte: a valóságnak megfelelően fogalmazott a Magyar Nemzetben megjelent cikkben, kijelentése belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, Galbács Mihálynak pedig tűrnie kell, hiszen közszereplő.

Hozzátette: 2017-ben ötlött fel benne a korrupció gyanúja, a futballklubbal kapcsolatos beruházások tervezője ugyanis Galbács felesége, kivitelezője gyakran a sógora volt. Mint fogalmazott, bíztak abban, hogy a beruházások törvényesek az etikai visszásságuk ellenére.

Aláhúzta: az MMM politikusa tornacsarnokot szeretett volna építtetni a városi sporttelep területére, de ehhez az önkormányzat nem járult hozzá, ugyanis túl nagy lett volna a szükséges önerő. A politikus ennek ellenére is beadta a pályázatot a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, ekkor mérgesedett el végképp a viszonyuk.

Mint mondta, Galbácsra a klub utánpótlásának edzői, valamint a szurkolók is panaszkodtak. 2017 őszétől nem hívták meg a frakcióülésekre, majd eldöntötték, hogy a 2018-as országgyűlési választások után kizárják a frakcióból. Hangsúlyozta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el a futballklub ügyei miatt, amely a mai napig tart.

A tárgyaláson Görgényi ügyvédjének kérdésére Galbács beismerte, hogy a fociklub elnökeként a feleségével kötött tervezési szerződéseket, az elvégzett munkákat közpénzből fizette ki. Azt is beismerte, hogy egy személyben ő döntött arról, hogy a sógora cégét kell meghívni a kivitelezői pályázatra, illetve a sógora cégével kötött szerződéseket, amiket szintén közpénzből fizetett ki.

A tárgyaláson meghallgatták Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereket, utóbbi a gyulai focicsapat felügyelőbizottságának is tagja volt egy ideig. Az eljárás várhatóan januárban folytatódik további tanúk meghallgatásával.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)