Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az étkezési zavarokról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. december 01. 16:00
Az étkezési zavarokról
Ezekben a betegségekben szenvedhetnek férfiak, nők, fiatalok és idősek is

Napjainkban egyre gyakrabban előkerülő téma az étkezés, azon belül is az étkezési zavarok témaköre. Ez egy olyan betegségcsoport, amellyel mindig foglalkozni kell, hiszen állandóan aktuális, mindig érinti a társadalmat.

Forrás: cosmopolitan.hu

Korunk egyik legmeghatározóbb elemévé vált az, hogy hogyan nézünk ki, hiszen a social media és a televízió olyan elvárásokat kelt bennünk a testünkkel kapcsolatban, amelyek irreálisak. Először is fontos kiemelni, hogy habár a társadalomban az étkezési zavarokat leginkább fiatal lányokhoz kötik, nem csak ők az érintettek. Ezekben a betegségekben szenvedhetnek férfiak, nők, fiatalok és idősek is. A táplálkozási zavarokon belül az anorexia nervosa és a bulimia nervosa a leggyakoribb. Habár a két betegség hasonlónak tűnik, mégis más.

Az anorexiában szenvedő emberek általában kórosan sovány testalkatúak. Ez általában hirtelen bekövetkező súlyvesztés eredménye. Jellemző az is, hogy több étkezést kihagynak, ha pedig esznek, akkor is keveset. Az ételt kiszedik, tányérjukat átrendezik, mintha ettek volna belőle. A korábban kedvelt ételeket visszautasítják. Napjában többször is mérlegre állnak, de a mért súlyukat nem tartják „megfelelőnek”. A bevitt kalóriát számolják, sosem elégedettek, soknak találják azt. A gondolataik a súlyuk és a kinézetük körül forognak, gyakran ez a beszélgetéseik témája is. Nők esetében a menstruáció kimaradása vagy megszűnése is jellemző. Gyakran túlzásba viszik az edzést, hangulatuk rossz, magukba fordulnak.

A bulimiában érintettek normál testalkatúak vagy túlsúlyosak. Ennél a betegségtípusnál a falási rohamokat súlyvesztő folyamatok követik ciklikusan. Ez bűntudattal társul. Ezek a betegek egy evésre 2000 kcal-t is bevihetnek, ezért gyakran híznak. Minden evés után egyből a fürdőszobába sietnek, ahol hánytatással, hashajtó szedésével szabadulnak meg a megevett ételtől. A gyakori önhánytatás miatt teljesen tönkremegy az emésztőrendszerük, beleértve a fogaikat is, amelyek besárgulnak, szuvasodni kezdenek. Gyakran eldugják az ételt.

Közös tünetük, hogy a viselkedésük, hangulatuk szélsőségesen megváltozik. Mivel jól titkolják állapotukat, a betegségük felismerése nehéz, ha ez mégis sikerülne, a legjobb, ami tehető: egy pszichológus felkeresése. A szakmai segítség mellett nagyon fontos az, hogy a beteg közvetlen környezetében élők támogatók, empatikusak és elfogadók legyenek, ne várjanak el irreálisan gyors fejlődést. Tudatosítsák az érintettben, hogy bízhat bennük, hogy segítséget fognak nyújtani a gyógyulás igencsak hosszú és gyakran rögös útján.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)