Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Érdemes időnként ellenőrizni a vércukorszintet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. november 12. 16:00
Érdemes időnként ellenőrizni a vércukorszintet
November 14. a cukorbetegség világnapja

November 14. a cukorbetegség világnapja, melynek alkalmából mi is szeretnénk néhány fontos tudnivalót megosztani a témáról. Ez a megbetegedés napjainkban szinte népbetegségnek számít, és sajnos egyre fiatalabb korban jelenik meg. A rohanó életstílusunk, a túl sok zsíros, cukros élelmiszer fogyasztása, a mozgásszegény életmód mind hozzájárul a betegség kialakulásához.

A sejtek legfontosabb energiaforrása a szőlőcukor, vagyis a glükóz. A glükóz a vérből inzulin segítségével tud belépni a sejtekbe, tehát az inzulin csökkenti a vérben levő cukor szintjét. Cukorbetegség esetén ez a folyamat zavart szenved, vagy a nem megfelelő inzulintermelés miatt (1-es típusú cukorbetegség), vagy annak okán, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben (2-es típusú cukorbetegség).

Az 1-es típusú cukorbetegség a fiatalabb korosztályt érinti, kialakulásának oka pontosan nem tisztázott. A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban jelentkezik, az életmódunk jelentősen befolyásolja. A betegség kialakulásának szempontjából rizikótényezőnek számít többek között a mozgásszegény életmód, a túlzott mértékű zsíros, finomított élelmiszerek fogyasztása, az elhízás, valamint a családban előforduló cukorbetegség.

A betegség 2-es típusa eleinte nem okoz tüneteket, a későbbiekben bőrviszketés, homályos látás, szájszárazság, fáradtságérzés, gyakori vizeletürítés, zsibbadás és lassan gyógyuló sebek jelentkeznek. Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, azonban hatékonyan kezelhető, melynek elkezdése rendkívül fontos a szövődmények megelőzése érdekében. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség szövődménye lehet veseelégtelenség, vegetatív működési zavarok (például impotencia, hasmenés, székrekedés), látásromlás, koszorúér-betegség vagy akár agyérbetegség.

A megelőzés, valamint a betegség időben történő felismerése tehát rendkívül fontos. Mint minden esetben, itt is a megelőzés a leghatékonyabb módszer. Vezessük be életünkbe a rendszeres testmozgást, ez lehet akár séta, gyaloglás, kocogás, tánc vagy más kedvelt mozgásforma. Figyeljünk oda a táplálkozásra! Együnk naponta többször, kis mennyiségeket, rostban gazdag növényi élelmiszereket, megfelelő mennyiségű fehérjét. Kerüljük a finomított élelmiszereket, a túl cukros, zsíros ételeket, szomjoltásra cukros üdítők helyett vizet igyunk!

Az egészséges életmódra való törekvés mellett érdemes időnként ellenőrizni a vércukorszintet, főképpen azoknak, akiknél fennállnak a rizikótényezők. Ennek legegyszerűbb módja a vércukormérő készülék használata, melyet otthonra is beszerezhetünk, de néhány gyógyszertárban, illetve a Gyulai Egészségfejlesztési Irodában (előzetes bejelentkezés alapján) is lehetőség van a vércukormérésre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)