Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismét láthatók lesznek Erkel Ferenc személyes tárgyai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. november 05. 14:33
Ismét láthatók lesznek Erkel Ferenc személyes tárgyai
A zeneszerző születésének 211. évfordulójára emlékeznek

Erkel Ferenc születésének 211. évfordulója alkalmából november 7-én, egy napra ismét láthatók lesznek a zeneszerző azon személyes tárgyai, amelyek idén nyáron kerültek a gyulai Erkel Ferenc Múzeumhoz.

Az intézményt működtető Erkel Ferenc NKft. közleményében emlékeztetett: a Himnusz zeneszerzője és a magyar nemzeti opera megteremtője 1810. november 7-én látta meg a napvilágot ma kiállítóhelyként üzemelő Apor Vilmos téri tanítói lak sarokszobájában.

Az Erkel Ferenc Emlékház a komponista születésnapján ismét kiállítja Erkel Ferenc személyes tárgyait: egy 1874-ből származó fényképalbumot, a zeneszerző karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúját, egy Liszt Ferencről készült fényképet és Liszt Erkelnek adott névjegykártyáját, valamint Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző Erkel Gyulának, a komponista fiának ajánlott dalának kottáját.

A közleményben felidézték: a tárgyakat Erkel Ferenc ükunokájának, Szőnyi Zoltán zongoraművésznek az özvegye ajánlott fel az Erkel Ferenc Múzeum javára. Az ereklyéket idén júniusban adta át Szőnyi Martha.

Az évfordulón a látogatók azt a felvételt is megtekinthetik, amelyen Erkel 1849. január 1-jei keltezéssel írott, Marczibányi Máriának címzett rövid dala hallható. A zeneművet idén rögzítették az Erkel Nonprofit Kft. munkatársai Tokai Ágnes énekművész és Czirokné Bischof Ildikó zongoraművész közreműködésével. A hangfelvétel egyébként az Erkel Ferenc Emlékház megújuló állandó kiállításába is bekerül majd.

Az emlékház vasárnap 9–17 óra között várja a látogatókat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)