Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a Stefánia-szárnyat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. október 13. 17:10
Átadták a Stefánia-szárnyat
Az épületrészben fogadóteret, báltermet, csemegetárat és látványkonyhát alakítottak ki

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ünnepélyesen átadták az Almásy-kastély Stefánia-szárnyát október 13-án. A fejlesztéssel teljessé vált a 2016-ban megnyitott kastély rekonstrukciója.

Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében elmondta: a gyulai polgárok 11 évvel ezelőtt választottak új önkormányzatot, amelynek az országgyűlési képviselővel és a kormánnyal közös feladata, hogy a város fejlődéséért, közösségi értékeinek megmentéséért, gyarapításáért dolgozzon.

– Ez szükséges a város további fejlődéséhez is – hangsúlyozta a városvezető.

Hozzátette: 11 évvel ezelőtt az Almásy-kastély lepusztult állapotban volt, az épület és parkjának megújítását az egyik legfontosabb célul tűzték ki, amely a kormány és az Európai Unió pénzügyi támogatásának köszönhetően 2016-ra létre is jött, de akkor a mellékszárny rekonstrukciójára volt lehetőség, erre később, a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztésére kiírt pályázaton nyerték el a támogatást.

kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A közel 1 milliárd forintból felújították a Szent Miklós parkot, majd a Stefánia-szárnyat, utóbbi teljes költsége 954 millió forint volt.

Görgényi Ernő aláhúzta: az elmúlt évtized fejlesztéspolitikájának nagy nyertese a gyulai kulturális intézményrendszer volt, a jellemzően műemléki védettségű intézményeket 5 milliárd forintból újították fel. A folyamatnak része volt az Erkel Ferenc Emlékház, a Vigadó, a Kohán Képtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, valamint az Almásy-kastély.

Úgy fogalmazott, ezekben az esetekben nem csupán az épületek felújítása a lényeg, hiszen a falak között közösségek működnek, elsősorban értük történnek a beruházások.

virág zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a Stefánia-szárnyban fogadóteret, az Alföldön egyedülálló báltermet, látványkonyhát és csemegetárat alakítottak ki. Mint mondta, a mellékszárnyat Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról nevezték el, akinek az életútja kiválóan példázza a magyar arisztokrácia legjobb hagyományait.

A polgármester után Kovács József országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a kastély egykor három családnak – Harruckern, Wenckheim és Almásy – is otthona volt, akik mind a saját igényüknek és ízlésüknek megfelelően építettek hozzá az épülethez. Ezt, valamint a kastély műemléki jellegét is figyelembe kellett venni a felújítások során. A képviselő felelevenítette Stefánia grófnő életét, valamint a mellékszárny történet.

orbán balázs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A fejlesztés szakmai tartalmáról Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője számolt be. Elmondta, a mellékszárnyban szállásolták el egykor az uradalmi tiszteket, majd amikor Almásy Dénes csődközeli állapotba jutott, lezárták a kastély főépületét és a Stefánia-szárnyba költöztek át.

A felújítás során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fejlesztések az egészségtudatos szemléletet is tudják tükrözni – fogalmazott.

Mint mondta, a bálteremben családi- és magánrendezvények, konferenciák és kamarakoncertek is megtarthatók. A látványkonyhában korabeli eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, azokat felhasználva maguk is elkészíthetik a múlt századok kedvelt ételeit. A csemegetárban a Gyula városát és környékét jellemző ételek, helyben termelt termékek kóstolhatók és kaphatók.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: a fejlesztés során a látogatóközpontot is bővítették, hiszen egy nagyobb, több ember befogadására alkalmas fogadóteret is kialakítottak.

A Stefánia-szárnyat Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes adta át, aki beszédében kiemelte: a kormány több mint százmilliárd forintot szán országszerte a várak és kastélyok helyreállítására. A rendszerváltozás előtti időszakban ezeket az épületeket a burzsoá Magyarország mementóinak tartották, így hagyták azokat lepusztulni.

– Minden józan gondolkodású magyar ember számára egyértelmű, hogy ezek az épületek a nemzet kulturális értékeinek markáns és fontos részét jelentik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: az értékmegőrzés fontos, hiszen egy ezeréves nemzet értékeiről van szó, de egyáltalán nem minden, ezért a beruházásoknak a jövőnek kell szólniuk, az épületek felújításakor a legfontosabb kérdés a funkcionalitás, a lényeg, hogy a közösséget szolgálják.

A köszöntők után Orbán Balázs adta át a Stefánia-szárny kulcsát Görgényi Ernőnek, majd emléklapokat adtak a beruházáson dolgozó gyulai vállalkozóknak.

Az ünnepség végén Kálmándy Mihály, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas magánénekese, a Magyar Nemzeti Balett művészei, a Gyulai Vonósnégyes és a Gyulai Színjátszó Kör tagjai adtak műsort a vendégeknek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2021. október 13. 17:50
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)