Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sváb szüreti forgatag volt Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2021. október 11. 10:20
Sváb szüreti forgatag volt Gyulán
A látogatók friss mustot is kóstolhattak

Szüreti forgatag elnevezéssel szervezett egész napos programot Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a Gyula Vigadó melletti téren, ahol a hétvégén vásár, szőlőpréselés, népi játékok, seprűtánc és mustkóstolás várta a látogatókat.

szőlőpréselés, népi játékok, seprűtánc és mustkóstolás is várta a látogatókat

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Az esemény Mittag Mónika köszöntőjével vette kezdetét. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, önkormányzatuk legfőbb célja, hogy a német nemzetiséghez tartozó idősek és fiatalok együtt őrizzék, továbbépítsék és fejlesszék a németség fennmaradásának feltételeit Gyulán. A helyi hagyományok közösségi ápolása is ezt a célt szolgálja.
Lapunknak azt is hozzátette: az elmúlt időszak után nagy öröm számukra újra együtt ünnepelni, a gyulai németek közössége szoros és erős, így mindig öröm a találkozás a kisebb és nagyobb eseményeken. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

– Szüret és szüreti bál mindig volt a gyulai Németvároson. Szinte mindenhol volt borospince, a szőlők a Kálvária dombnál helyezkedtek el. A szüretelés Gyulán úgy ment, hogy nem a szőlőskertben dolgozták fel a szőlőt, hanem lovasszekerekkel hazaszállították, és otthon készítették el a bort. Minden háznál volt egy-egy borospince, ezeket a régi német szokásokat szeretnénk feleleveníteni annak érdekében, hogy a helyi fiatalok is megismerhessék ezeket a hagyományokat – részletezte. 
A köszöntő után a németvárosi óvodások rövid műsora, majd a Gyulai Implom József Általános Iskola német nemzetiségi osztályának bemutatója következett.  A program az UnterRock zenekar fellépésével zárult, miközben sok gyermekprogram és német nemzetiségi ételek kóstolója színesítette az eseményt.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)