Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Figyeljünk a beteg, öreg fáinkra!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. szeptember 19. 07:00
Figyeljünk a beteg, öreg fáinkra!
Közeledik a lombhullatás

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az ősz közeledtével a fák lehulló lombjai átrendezik a táj látványát: a lecsupaszodott ágak elárulják a fák állapotát. Városunkban nagyon sok olyan öreg fa van, amely már nem biztonságos a helyén.

A lehulló ágak, gallyak bizony komoly baleseteket okozhatnak! Sajnos nem mindig látható a korhadás, főleg akkor, ha a belső szövetekben történik az elhalás. Az öreg fák lecserélése nagyon nagy feladat, és a lakosságnak türelmesnek kell lennie. Természetesen ez a jövő feladata lesz, de nem baj, ha fejben legalább készülünk rá. A kiöregedett gyümölcsfáinkkal nincs ilyen gond. Akkor cseréljük le, amikor akarjuk. A visszaifjítás alkalmazását ne hagyjuk ki a lehetőségek közül. Nagyon sikeres visszavágásokat láttam már, amelyek igencsak fellelkesítették a gyümölcstermő fáinkat. A megújult hajtások újraépítik a termőalapokat, és minőségibb gyümölcsök teremnek.

A tápanyagellátást mindenképpen biztosítanunk kell ehhez a sikerhez. A fákat nem fontos gyökerestől kiszedni, mert az nagy munka, illetve jelentősen költségesebb. Az elkorhadó gyökerekből újból tápanyag lesz az újonnan ültetett növényeknek – mintegy alapot biztosítva. Az időjárás huncutsága miatt még várjunk a téli almák és körték szüretelésével, hacsak nem hullanak nagyon. Természetesen a szárazság készteti arra a gyümölcsfáinkat, hogy levessék a gyümölcseiket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)