Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Belvárosi séták a Kulturális Örökség Napjain

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. szeptember 10. 11:20
Belvárosi séták a Kulturális Örökség Napjain
Ingyenes programokkal várják az érdeklődőket Gyulán

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az Erkel család nyomába induló sétákkal, a gyulai polgármesteri hivatal szakemberei szobortúrákkal csatlakoznak a jövő hétvégén a Kulturális Örökség Napjaihoz – tájékoztatta lapunkat Fábián Tamás, a gyulai kiállítóhelyeket működtető cég kommunikációs vezetője.

Az Erkel nyomában című, mintegy másfél órás sétán a résztvevők megismerkedhetnek Gyula több emblematikus épületével, és jó néhány izgalmas történetet is hallhatnak Kocsis János tárlatvezetőtől, idegenvezetőtől.

Mivel az Erkel család Wenckheim Ferenc hívására érkezett a városba, a díjtalan program szeptember 18-án és 19-én a gróf által is birtokolt Almásy-kastély elől indul 14 órakor – tudtuk meg Fábián Tamástól.

– Szó lesz a kastély egykori lovardájáról, ami eredeti funkciója mellett a hazai előadó-művészet jeles helyszíne is volt. Megmutatjuk Erkel Ferenc Rudolf nevű testvérének házát, ahol Jókai Mór kétszer is megfordult: 1848-ban ifjú házasként a Laborfalvi Rózával kötött frigyét rosszallók elől, a szabadságharc leverését követően pedig a császári állam elől menekült ide. Megállunk az Erkel-szobornál is, amelyet 125 évvel ezelőtt avattak fel – ismertette a szakember.

A séta érinti az egykori vármegyei alispán házát is, hiszen a Beethovennel levelező Rosty Albertnél rendszeresen muzsikált az Erkel család több tagja, köztük a gyermek Erkel Ferenc is. A program a zeneszerző szülőházánál ér véget.

A kommunikációs vezető elmondta: a polgármesteri hivatal önkormányzati és kulturális osztálya által szervezett ingyenes szobortúrán a résztvevők felkeresik Sissi, Simonyi Imre, Kossuth Lajos, Karácsonyi János, Stéberl András, Göndöcs Benedek, Kohán György, Erkel Ferenc, Petőfi Sándor, Apor Vilmos, Bodoki Károly, Ady Endre, Bartók Béla, Dürer, József Attila és Munkácsy Mihály szobrát, valamint az Anamorfózis oszlopot, a Tiszta forrásból domborművet és a Végvári vitéz című alkotást.

Hozzátette, az érdeklődők megismerhetik az alkotókat, a szobrok keletkezésének történetét és épített környezetét, valamint azt is megtudhatják, hogy az ábrázolt személyek milyen módon kötődnek Gyulához.

A szobortúra szeptember 18-án 10.30-kor, szeptember 19-én 15 órakor indul a Csigakertben található Sissi-szobortól.  

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)