Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málenkij robotra elhurcoltak hazatéréséért adtak ma hálát Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. július 18. 20:19
A málenkij robotra elhurcoltak hazatéréséért adtak ma hálát Gyulán
73 éve történt...

Gyulán szentmisén emlékeztek meg az 1945-ben málenkij robotra elhurcoltak hazatérésének 73. évfordulójáról július 18-án a Szent József-templomban. A fürdővárosból mintegy ötszáz német nemzetiségűt deportáltak a Szovjetunióba kényszermunkára, az eseményen a túlélők és hazatérők leszármazottjai közül többen megjelentek.

megemlékezők a németvárosi templomban

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Legalább három és fél, a legtöbbek számára viszont öt évig tartott a kényszermunkával töltött időszak. Az elhurcoltak többsége 1948 júliusában tért haza Gyulára, ám akadtak olyanok is, akik csak a következő évben találkozhattak újra rokonaikkal. 

A megemlékezők a Kovács Péter esperesplébános által celebrált szentmisét követően koszorút helyeztek el a templomban felállított emlékműnél.

A templomban Mittag Mónika, a Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Kovács József országgyűlési képviselő mondott beszédet. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Mittag Mónika arról beszélt, miért fontos az, hogy megemlékezzünk arról, ami 73 évvel ezelőtt történt. 

– Emlékezni jöttünk ma ide. Tudjuk, hogy a múltban történteket sem megváltoztatni, sem szőnyeg alá söpörni nem lehet. Hálával tartozunk Istennek, amiért őseinket, akiket robotmunkára hurcoltak, hazavezette – hangsúlyozta az elnök.

Lapunk kérdésére elmondta, hogy már csak három túlélője van a málenkij robotnak, közülük ketten Gyulán élnek, egyikük pedig Budapesten.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Kovács József úgy fogalmazott, a legtöbb, amit tehetünk, hogy emlékezünk a történtekre, az elhurcoltak szenvedéseire, így talán a jövőben nem történhet meg hasonló esemény.

– Fontos számunkra, hogy évente két alkalommal közösen emlékezzünk erre a történtekre. A helyi németek templomot építettek, innen indultak és ide tértek vissza, a hitük soha nem hagyta el őket – mondta az országgyűlési képviselő. 

Az esemény végén a templom mellett felállított emlékműnél helyeztek el koszorúkat a megemlékezők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)