Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kortárs ősbemutató a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2021. július 03. 14:00
Kortárs ősbemutató a Gyulai Várszínházban
A Shakespeare Fesztivál zárásaként a Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című előadást mutatják be

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei is hangsúlyos szerepet kapnak az idei évadban, Gyulán.

Már a Shakespeare Fesztivál zárásaként is kortárs magyar szerzők, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba darabjának ősbemutatóját láthatják az érdeklődők. A Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című előadás alapkérdése: lehet-e egymástól távol lévő színpadi hősöket, más nemzetek kulturális és irodalmi kánonjának elemeit összemosni, vegyíteni? Mi lesz abból, ha egy műben találkoznak a drámairodalom és a világszínház legfontosabb hősei, jelesül Hamlet és Lear király, a magyar irodalom és kultúrtörténet egyik emblematikus alakjával, Bánk bánnal?

A Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba alkotópáros sajátos színpadi nyelvet, valamint a humor kimeríthetetlen tárházát és színpadi eszköztárát alkalmazó darabja ugyanakkor nem mentes az aktuális társadalmi áthallásoktól sem. 

A verses forma megtartásával, a shakespeare-i sorok használatával, valamint a korszerű nyelvi formák és fordulatok alkalmazásával esztétikai értelemben is finom párbeszéd jön létre a klasszikus és a jelenkori értékek között. Hagyomány és korszerűség, modernitás és tradíció találkozása a Hamlear, és a dráma alapján születő, látványvilágában is eredeti, végtelenül szórakoztató előadás.

A Gyulai Várszínház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójában megvalósuló előadás rendezője Őze Áron, a főbb szerepekben pedig Nagy Ervint, Koltai Róbertet, Kovács Vandát és Sípos Imrét láthatjuk.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)