Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életre kelt a Fekete-Körös holtága

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. július 03. 13:25
Életre kelt a Fekete-Körös holtága
A Dig-Build Kft. akciójának köszönhetően visszaköltöztek a területre a vidrák és a fekete gólyák

Fotó: Dig-Build Kft.

Egy gyulai cég, a Dig-Build Kft. munkatársai keltették életre a Fekete-Körös tüdőszanatóriumnál található holtágát, önkéntes akciójuknak köszönhetően visszaköltöztek a területre a vidrák és a fekete gólyák.

Bagosi Tamás, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta: a gyulai szanatóriumnál található holtág és a körülötte lévő terület természetvédelmi oltalom alatt áll.

– Sokan úgy ismerik ezt a külterületi részt, hogy Sitka. A legenda szerint a név onnan ered, hogy a szanatórium parkjába telepített fenyők Alaszkából, Sitka városából érkeztek – mesélte az ügyvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy cégük több éve végez parkgondozási feladatokat a területen.

Fotó: Dig-Build Kft.

Mivel a holtág néhány éve kiszáradt, úgy döntöttek, a 130 éves fák védelmében közbeavatkoznak. A cég a társadalmi felelősségvállalás jegyében saját költsége terhére végezte el a munkát, ami két évig tartott – fejtette ki Bagosi Tamás.

– A Békés Megyei Központi Kórház engedélyével megtisztítottuk a medret, majd a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével vízzel töltöttük fel a holtágat – ismertette.

Mint megtudtuk, a cég nem először próbálkozott a holtág feltöltésével, korábban azonban elszivárgott a mederből a víz. Most ezt sikerült megakadályozni, így újra életre kelt a terület.

Fotó: Dig-Build Kft.

A munkálatoknak köszönhetően az átlaghőmérséklet legalább két fokkal csökkent, jobb lett a mikroklíma, és ismét állatok költöztek a holtágba és környékére.

Az ügyvezető szerint két év múlva újra fel kell tölteni a medret vízzel, addig reményeik szerint rendben lesz a holtág flórája és faunája.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)