Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is éjszakázhatunk a múzeumokban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. június 23. 13:00
Gyulán is éjszakázhatunk a múzeumokban
Mutatjuk, mivel várnak a fürdővárosban

Fotó: Gyulai Hírlap 

A gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel-emlékházban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban és a Tájvízházban is programokkal várják az érdeklődőket szombaton a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: június 26-án 19–24 óra között lesznek látogathatók az általuk működtetett múzeumok. Kiemelte: néhány már ismert, népszerű programelem mellett új, izgalmas vagy épp látványos eseményt is kínálnak az estére.

Mint ismertette, az Erkel Ferenc Emlékházban azokat a tárgyakat lehet majd közelebbről megismerni, amelyeket Erkel Ferenc ükunokájának, Szőnyi Zoltán zongoraművésznek az özvegye ajánlott fel az Erkel Ferenc Múzeum javára. A restaurálást megelőzően ezen az egy estén lesz megtekinthető Erkel Ferenc Nemzeti Színháztól kapott, 1874-ből származó fényképalbuma, karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúja, Liszt Ferenc korabeli fényképe és a zeneszerző Erkelnek adott névjegykártyája, valamint Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző Erkel Gyulának ajánlott szerzeményének kottája.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Múzeumok Éjszakáján debütál a gyulai Almásy-kastély egyik új szolgáltatása, a Turbánosok csapdájában elnevezésű játék. Ez a kastély harmadik szabadulószobája, amelyet az épület Török tornyában alakítottak ki – tette hozzá.

A szakember elmondta, a Kohán Képtárban a raktárba beépített, négyezer alkotás tárolására alkalmas gördíthető festménytároló rendszerrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

– Fontosnak tartjuk azoknak a múzeumi területeknek a megismertetését, amelyeket a vendégeink nem látogathatnak. Ezek ugyanis a mindennapi munkánk fontos színterei, egyúttal – épp elzártságuk okán – izgalmasak lehetnek a múzeumi működés iránt érdeklődők számára – fogalmazott.

Közölte, az estére az öt kiállítóhely látogatására érvényes belépő elővételben már kapható a múzeumokban. A programokon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A szabadulószobákra a 06-66/650-218-as telefonszámon vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában lehet regisztrálni.

A szabadtéri programok díjtalanul és igazolvány nélkül látogathatók. (Cikkünk végén a teljes programsort közöljük.)

A Városház utcai Tájvízház Kérdezz-felelek-fülelek címmel hirdetett programokat szombatra. A bemutatóhelyet üzemeltető Körös-vidéki vízügyi Igazgatóság PR-munkatársától, Pozsárné Kaczkó Zitától megtudtuk, 18 és 24 óra között interaktív programokkal várják a látogatókat.

– Kollégáink terepasztalok és különböző játékok segítségével adnak betekintést az ár- és belvizek, valamint a környezetvédelem világába, de megelevenednek majd a Körös-vidék madarai, állatai, uszonyosai, méhecskéi, gyógynövényei is, és közkedvelt boszorkányunk is újra fogadja majd a jövőjükre kíváncsi vendégeinket – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Június 26-i programok a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban

 • 19.00–23.30 Régimódi játékok a kastélyparkban
 • 21.30 Slágerek, amelyek bejárták a világot – Király Dominik szaxofonkoncertje a kastély reggelizőteraszáról
 • 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00               
 • Tengernyi gond a kastélyban – szabadulószoba (regisztrációköteles)
 • Boszorkányok márpedig léteznek – szabadulószoba (regisztrációköteles)
 • Turbánosok csapdájában – szabadulószoba (regisztrációköteles)
 • 22.00 Segítség, örököltem! (1937) című film vetítése a kastélyparkban (74 perc)

Egy vidéki vendéglős és lánya, Zsóka, a helybeli tanítónő váratlanul nagy vagyont örökölnek. A végrendelet értelmében be kell költözniük egy pompás kastélyba, ahol a személyzet lenézéssel fogadja a szerényebb körülményekhez szokott új gazdákat. István, az elszegényedett báró a gazdag örökösnő meghódításával akar javítani helyzetén, de Zsókát szolgálónak nézi. A lány a félreértést kihasználva elszegődik a báróhoz komornának. 

 • 21.00, 22.00, 23.00 Sisi a gyulai kastélyban
 • 20.30, 21.30, 22.30 Sántáné már a sátáné – Gyula környéki boszorkányperek

 

Június 26-i programok a gyulai várban

 • 21.00, 22.00, 23.00 Rendhagyó városnézés a vártoronyból
 • 22.00 Ragadozók éjjel – előadás a baglyokról, a baglyok közreműködésével
 • 20.30, 21.30, 22.30 Középkori büntetőeszközök

 

Június 26-i programok a Ladics-házban

 • 20.30, 22.30 Régi világ asszonyai – egyszemélyes szobaszínház
 • 19.30, 21.30 A Ladics család nőtagjainak mindennapjai a 19–20. század fordulóján

 

Június 26-i programok a Kohán Képtárban

 • 19.00–24.00 Alkotás születik – Kukár István képzőművész munka közben
 • 19.30-23.30 Betekintés a Kohán Képtár raktárába

 

Június 26-i programok az Erkel Ferenc Emlékházban

 • 21.00 Erkel (1952) című film vetítése az udvaron (115 perc)

Erkel Ferenc a pesti Magyar Színház karnagya. Az ifjak biztatására megírja Egressy szövegére a Bátori Máriát, de elégedetlen művével. Liszt magával hívja külföldi turnéra, ám őt a határról visszafordítja a Hunyadi című opera fejében rajzó zenéje. A Hunyadi bemutatója mindenki számára reveláció: Erkel megteremtette a magyar nemzeti operát. A Gotterhalte helyett Himnuszt ad a magyaroknak: zenét szerez Kölcsey Ferenc verséhez. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után (a bujdosó Egressy szövegkönyvére) megzenésíti Katona drámáját, a Bánk bánt, majd a Dózsa Györgyöt. A Szabadságharc utáni sötét években azonban egyre magányosabbá és befelé fordulóvá válik. 1868-ban még vezényel a munkás dalegyletek találkozóján.

A film 1952-ben, Karlovy Varyban a legjobb zenés film díját kapja.

 • 19.30, 20.30, 22.30 Erkel Ferenc leszármazottja által felajánlott különleges tárgyegyüttes (fényképalbum 1874-ből, Erkel Ferenc karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúja, Liszt Ferencről készült fénykép, Liszt Ferenc Erkel Ferenc részére adott névjegykártyája, Alaga Géza kottája) bemutatása

 

Karszalag az öt kiállítóhelyre:

A helyszínen (június 26-án 19 órától): teljes árú 2000 Ft, kedvezményes 1400 Ft

Elővételben (június 26-án 17 óráig): teljes árú 1500 Ft, kedvezményes 1000 Ft

A karszalagok elővételben már kaphatók.

 

A szabadtéri programok díjtalanul látogathatók.

A zárt téri programokon a részvétel csak védettségi igazolvánnyal lehetséges!

Regisztráció a szabadulószobákra: 06-66/650-218 vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)