Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Árvai József kiállításával nyitott újra a Kohán Képtár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. június 09. 09:00
Árvai József kiállításával nyitott újra a Kohán Képtár
A tárlaton véletlenül előkerült festményeket láthatnak az érdeklődők

Árvai József a kiállítás megnyitóján 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több mint tizenhat hónap után Árvai József kiállításával nyitott újra a gyulai Kohán Képtár június 8-án. A művészet ereje című időszaki tárlaton a festő 1960-as, 70-es években készült, véletlenül előkerült festményeit láthatja a közönség.

Kónya István, a Kohán György Alapítvány elnöke, Gyula alpolgármestere a kiállítás megnyitóján emlékeztetett: a tárlatot a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani. Kifejtette, a megnyitó résztvevői együtt ünnepelhetik a kényszerű zárvatartás utáni újraindulást és a magyar kultúrát.

Árvay Zsolt, a művész fia elmondta: édesapjának a kiállításra való várakozás adott erőt ahhoz, hogy túllendüljön az elmúlt tizenhat hónap nehézségein.  

Kónya István, a Kohán György Alapítvány elnöke, Gyula alpolgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Durkó Károly, a gyulai képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke megnyitóbeszédében felidézte: Árvai Józsefnek legutóbb négy éve volt kiállítása Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, ez volt az első önálló tárlata. Hozzátette, a mostani kiállításon bemutatott hatvan kép „a semmiből került elő”, és Kecskeméti Mihály műgyűjtőnek köszönhetően visszajutott Gyulára.

Az alkotó életútját ismertetve elmondta, a jogi végzettségű Árvai József nyugdíjazásáig az ifjúságvédelem területén dolgozott Gyulán. Művészi pályája szempontjából meghatározó volt, hogy családja a második világháború alatt Kispestről Tótkomlósra költözött. A település mellett Izbég és Gyula is inspiráló volt számára – ismertette az elnök.

Durkó Károly, a gyulai képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ugyancsak meghatározó volt számára Ezüst György, Süle István, Bozsó János barátsága Kecskeméten, Bálint Endre kiállítása, a Bényi Lászlóval való találkozás, Czóbel Bélával a nagypapa-kölyök kapcsolat Szentendrén – fogalmazott Durkó Károly, aki azt is felidézte, hogy a művészt Dömötör János múzeumigazgató bátorította a 80-as években arra, hogy fesse le élményeit, érzelmeit.

Gyulán Koszta Rozália, Meskó Anna, Domokos Imre, Hajdik Antal, Kiss István és József Dezső látta el jó tanácsokkal, de Székelyhidi Attilával és Focht Anitával is jó kapcsolatot ápolt. A maiak közül nagyra tartja Lakatos Tibor és Steigerwald István művészetét.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Simonyival, Kohánnal izzó kapcsolata volt a művésznek. Simonyinak egyszer visszajuttatta egyik elkobzott verseskötetének kéziratát. A rendőr, aki leadni és „megsemmisíteni” hozta a papírokat, tudta, hogy így az visszakerül majd a mesterhez – elevenítette fel az elnök.

Elmondta, Árvai József 20-25 éve kizárólag grafikákat készít, az érzelmeire hagyatkozva. Művészetére az irodalom is hatott, tette hozzá, majd kiemelte, a festő merte használni az erős színeket érzései kifejezésére.

– Határozott, modern, dinamikus, mégis harmonikus alkotások kerültek ki a kezei közül – húzta alá.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményen Árvay Kristóf és Borbély Kristóf zenélt.

A tárlat július 11-ig látogatható a Kohán Képtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)