Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hétvégén már új polcokon kap helyet a Kohán Képtár raktárában őrzött alkotások jó része

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. június 01. 09:00
A hétvégén már új polcokon kap helyet a Kohán Képtár raktárában őrzött alkotások jó része
A kiállítóhely jövő héten nyitja meg újra a kapuit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A napokban kezdték el összeszerelni a Kohán Képtár raktárában a négymillió forint pályázati támogatásból vásárolt gördíthető polcrendszert, a műalkotások hétvégére kerülnek a helyükre. A kiállítóhely június 8-án új időszaki tárlattal nyitja meg újra a kapuit a látogatók előtt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyulai önkormányzat százszázalékos intenzitású támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától 12 méter hosszú kihúzható rácsrendszer beszerzésére.

Liska András, a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft. munkatársa, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője lapunknak elmondta: a mozgatható polcrendszeren elsősorban Kohán György festőművész nagyméretű képei kapnak helyet, ezeket ugyanis eddig nem tudták szakszerűen tárolni. Kiemelte: a fejlesztés révén az alkotások felfüggesztve helyezhetők el, így biztonságosan, könnyen mozgathatók és áttekinthetők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az 1966-ban elhunyt Kossuth-díjas művész hagyatéka egyébként 665 festményből és 2370 grafikából áll, a raktárban a ki nem állított alkotásokat helyezték el. Ugyancsak itt őrzik a Kohán után maradt dokumentumokat, az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabot számláló képzőművészeti gyűjteményét és Bene Lajos műgyűjtő 119 festményt magába foglaló hagyatékát, valamint itt kapott helyet Lajos Ferenc dokumentációs gyűjteménye, illetve a művész és kortársai 451 tételből álló grafikai gyűjteménye.

Liska Andrástól megtudtuk, a beruházás révén a Kohán-művek több mint fele tárolható mozgatható polcokon. Hozzátette: a képtár raktárkapacitását tovább szeretnék bővíteni; ha lehetőségük lesz rá, idén ismét pályázatot adnak be újabb gördíthető rácsok beszerzésére.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc NKft. kommunikációs vezetője közölte, a képtár jövő hét kedden nyit újra. Az érdeklődők az állandó kiállítás mellett egy új időszaki tárlatot is láthatnak, Árvai József kiállítása ugyanis szintén június 8-án nyílik meg a kiállítóhelyen.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)