Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Építsünk sziklakertet!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. május 09. 07:00
Építsünk sziklakertet!
A köveken van a hangsúly!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Egyik kedvenc kertrészlet az úgynevezett sziklakert. Azt azért tudnunk kell, hogy a sziklakert a mi vidékünkön tájidegen.

Amennyiben hiteles, valós sziklakertet akarunk létrehozni, akkor a köveken van a hangsúly! Miért? Az igazi sziklakerti növények kicsi, parányi, többnyire telepeket alkotó, gyönyörű, gazdagon virágzó egyedek, amelyek a kövek között megbújva helyezkednek el. Az ilyen típusú növények között vannak gyógynövények, fűszernövények is. Sajnos többen túlságosan nagy formátumú és örökzöld növényeket ültetnek bele, amelyek a későbbiekben a növekedésük folyamán túlnövik a kis sziklakertünket. Természetesen a köré ültetett nagyobb növényeknek, főleg, ha háttérnek alkalmazzuk őket, lehet létjogosultságuk. A sziklakerteknek a lényege a kő: ezeknek kell meghatározniuk az alapot.

Nagyon fontos, hogy a görgeteg, folyami köveket ne keverjük össze a sziklaszerű kövekkel, legfeljebb ha stilizált patakot vagy folyómedret akarunk imitálni belőlük. Az ilyen helyekre lehet építeni rejteket a süninek és életteret a nagy hasznot hajtó gyíkoknak. A gyíkok szemrebbenés nélkül elfogyasztják a poloskákat, így sok kellemetlenségtől óvnak meg minket. Ilyen helyeken a békák is szívesen rejtőznek a nappali nagy meleg elől, hogy azután éjszaka levadásszák a sok kártevő rovart.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)