Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Online tárlatvezetés keretében látható a Dürer kora című kiállítás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. február 25. 17:00
Online tárlatvezetés keretében látható a Dürer kora című kiállítás
A Szépművészeti Múzeum kiállítása Zoom alkalmazással járható körbe

Online tárlatvezetés keretében, Zoom alkalmazással látható a Szépművészeti Múzeum Dürer kora című kiállítása, amely az intézmény kilencezer lapot magába foglaló rajzgyűjteményének német darabjait mutatja be.

Mint ismert, a nürnbergi születésű Albrecht Dürer (1471–1528) ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak.

A német reneszánsz újító művésze a húszas éveiben Velencében kutatta az ideális emberi arányok megragadását, a természet minél hívebb ábrázolásának lehetőségét, a perspektíva és az anatómia problémáit. Miután hazatért Nürnbergbe, műhelyéhez tehetséges fiatal művészek csatlakoztak, akiknek rajzstílusára nagy hatást gyakoroltak a virtuóz mester alkotásai – olvasható a múzeum honlapján.

A tárlatra német nyelvterületen készült műveket válogattak az internacionális gótikától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig tartó két évszázadból. Két jelentős művészcsoport munkái külön egységként szerepelnek a kiállításon: Dürer és a köréhez tartozók rajzai és metszetei a 16. század első évtizedeiből, valamint a II. Rudolf német-római császár prágai udvarában működött német „rudolfinus” művészek 1600 körül készült kompozíciói – írták az ismertetőben. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)