Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Korszerűen tárolhatják a Kohán-műveket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. január 14. 16:00
Korszerűen tárolhatják a Kohán-műveket
Négymillió forintot nyertek el a Kohán Képtár raktárának fejlesztésére

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Négymillió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el a gyulai önkormányzat gördíthető festménytároló polcrendszer beszerzésére, így ezentúl biztonságosan és korszerűen tárolhatják a Kohán Képtár raktárában őrzött műalkotásokat.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője lapunknak felidézte: az 1966-ban elhunyt Kohán György szülővárosára hagyta alkotásait. A művész hagyatéka 665 festményből és 2370 grafikából áll, ezek a képtár rendszeresen megújuló állandó és időszaki tárlatain láthatók.

Az ügyvezető hozzátette: ugyancsak a képtár raktárában helyezték el az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabból álló képzőművészeti gyűjteményét, Lajos Ferenc és kortársai 451 művet számláló grafikai gyűjteményét, valamint Bene Lajos műgyűjtő 119 festményből álló hagyatékát, mely egykor a városi képtárban volt látható.

Emlékeztetett: a Kohán Képtár több mint százéves, neoklasszicista stílusú épületének felújítása 2014-ban fejeződött be, ezután kerültek ide az említett művek. Elmondta: a régi polcokon nem tudták szakszerűen tárolni az alkotásokat, így azok könnyen megsérülhettek. Kiemelte: az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert támogatás révén ezentúl biztonságosan és helytakarékosan őrizhetik a gyűjteményt.

Mint megtudtuk, a négymillió forintból 12 méter hosszú kihúzható rácsrendszert vásárolnak, a beszerzést már el is indították. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)