Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tervezzük meg a kertünket!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. november 29. 07:00
Tervezzük meg a kertünket!
Elültetés, átültetés

 

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A kertünkben még lehet a növényeinket elültetni, átültetni, sőt még kivágni is, amennyiben nagyon muszáj.

A kertünk tervezésekor vegyük figyelembe a fák és cserjék felnőttkori nagyságát, de legalább a húszéves korit, mert nagy meglepetés érhet minket, hogy a szeretett fánk kinőtte a kertet, az egész portát, de lehet, hogy még a szomszéd kertjét is. Hiába nevelgettük, öntözgettük, a permetezésről nem is szólva. Ügyeljünk arra, hogy a bokraink, fáink ne érjenek a szomszédok falaihoz, a cserepet se sutulják le az erős szélben. Szépen, módjával lehet ezeket a növényeket metszegetni, gallyazni, hogy az esztétikai érték ne sokat csökkenjen, és a szomszéd se bosszankodjon.

Természetesen az ültetéskor meg kell nézni az ültetett növényünk egy idősebb egyedét, és így behatárolhatjuk az ültetési távolságot. Ameddig a talajunk nem fagy meg, még ültethetünk hagymásokat, évelőket, sőt még az évelő ágyásainkat is meg- ritkíthatjuk a túlburjánzott egyedektől. Az aszterek lefagyott szárait levághatjuk, és terítsük le a talajra, takarjuk be velük a földben maradt töveket, majd még levelet is hordhatunk rájuk. Az ilyenfajta védelem szebb tavaszi kihajtást fog eredményezni. Még a fagyok előtt szedhetünk a növényeinkről magot, amennyiben jövőre is akarjuk látni őket a kertben, vagy ha elő akarunk nevelni belőlük.

A vegyszereket, lombtrágyákat és egyéb kemikáliákat feltétlen tegyük fagymentes helyre! A hideg ellenőrizhetetlen folyamatokat indíthat el a vegyszerekben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)