Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három turista lövöldözött a belvárosi nonstopban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPMAGAZIN • 2020. november 28. 19:00
Három turista lövöldözött a belvárosi nonstopban
Gyulai Hírlap, 1997. november 28.

A trafikban 34 forintot kért az újságárus egy Gyulai Hírlapért. A címlap biztosan eladta azon a héten az újságot, vérfagyasztó hír szerepelt az első oldalon: Lövöldözés a „Nonstop”-ban. Három harmincas korú fiatal kezdett el lövöldözni a Városház utcai élelmiszerboltban. A városháza dísztermében Semjén Zsolt, Pusztai Erzsébet, Herényi Károly és Orbán Viktor beszélt a jövőről. A Petőfi Moziban pedig bemutatták A miniszter félrelép című magyar filmet.

 

A TELJES LAPSZÁM ELOLVASHATÓ A GYULAI HÍRLAP ONLINE ARCHÍVUMÁBAN. E-ELŐFIZETÉS 3500 FT/ÉV

 

Ebben az évben nyitottak először „adventi utcát” a városban. A Jóléti Szolgálat Alapítvány támogatásával díszkivilágítást helyeztek el a Városház utca egy szakaszán, amely az ünnepek idejére sétálóutca lett. „November 30-án, vasárnap 16 órakor a Harruckern tér sarkánál, a Városház utca aszfaltján felállított pódiumon Jenei Kálmán, a polgármesteri hivatal tanácsosa köszönti majd mindazokat, akik a város eddigi történetében egyedülálló adventköszöntőre eljönnek egy-egy szál gyertyával a kezükben” – írta az újság.

Három turista furcsa módját választotta a szórakozásnak Gyulán. „Több ember ereiben is megfagyott a vér hétfőn este nem sokkal hat után. Három harmincas korú fiatalember – minden különösebb >>előzmény nélkül<< – kezdett el lövöldözni a Városház utcai Nonstop élelmiszerboltban, majd kint az utcán. Végre lett egy bátrabb polgár, aki feltárcsázta a rendőrséget. A kiérkező járőröket hidegvérű nyugalommal fogadta N. Lajos 30 éves budapesti, D. Zsolt László 28 éves tiszacsegei és P. Zoltán Péter 26 éves budaörsi férfi, no meg a fekete, alumíniumöntvényű, barna markolatú, forgótáras riasztópisztoly, plusz, egyikük zsebében a 20 bele való patron. Az >>urak<< a Béke sugárúti kapitányságon minden további nélkül elismerték a lövöldözést, s magyarázatként annyit tettek hozzá: egy kicsit szórakozni akartak ebben a szép, kies városban...” – számolt be a nem mindennapi esetről a Gyulai Hírlap.

Dr. Szigeti Zoltán arról írt a „Nyílt tér” rovatban, hogy „Gyula elveszíti bájos, vonzó arculatát”. A tanácsháza egykori vezetője nyilván nem az előbbi hírre gondolt, amikor megfogalmazta észrevételeit, de mégsem állt olyan távol tőle. „Ez a Gyula már nem békés, kedvezőtlen hírek keltek szárnyra a városról. A vezetők széthúzása, a biztonságérzet csökkentése, az állampolgári fegyelem lazulása nem vonz, ellenben taszít. Több negatív példát említettek: egyiküknek feltörték a gépkocsiját, másokat molesztáltak este az utcán, többeket megloptak a piacon... Kifogásolták, hogy sok a szabálytalanul közlekedő, parkoló gépkocsi” – írta dr. Szigeti Zoltán, akinek az volt a sommás véleménye, hogy „ki-ki tegye a maga dolgát jobban, hogy hírünk a világban és itthon is kedvezőbb legyen”.

Varga Zoltánnak, a megyei közgyűlés elnökének bejelentéséről is hírt közölt az újság. „Készen áll a gyulai megyei kórházban létesítendő drogambulancia tervezete, amely akkor – bízzunk benne, hogy egy éven belül – válhat valóra, ha sikerül Gyulán egy megfelelő ingatlant vásárolnia a megyei önkormányzatnak.”

A lakosság megnyugvással olvashatta a Gyulai Hírlapban, hogy megcsípték a „fúrós” betörőt. „Állampolgári bejelentés eredményeképpen november 24-én, nem sokkal éjfél után fogták meg >>munka közben<< a rendőrök a Szőlőskert utcai élelmiszerbolt udvarán a 45 éves gyulai rokkantnyugdíjas B. Jánost.”

Az ellenzékben lévő jobboldal prominensei Gyulán beszélték meg a jövőt. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezet kerekasztal-beszélgetésre Orbán Viktor, a Fidesz–MPP elnöke késve, de pont időben érkezett meg. Orbán Viktort tapssal fogadták, s éppen akkor érkezett, amikor – úgymond – rá került a sor. Ő testre szabott kérdést is kapott az est háziasszonyától, aki azt is firtatta, hogyan változott a Fidesz elnökének gondolkodásmódja az évek során. Orbán Viktor a Fidesz–MPP-t nemzeti szabadelvű pártként határozta meg, s a magyar történelemből vett példákon keresztül bizonyította, hogy a szabadelvűek és a konzervatívok egymáshoz való viszonya sok esetben nemhogy ellenséges lett volna, hanem nem egyszer elveik, felfogásuk több lényeges kérdésben hasonló volt. Jelenleg is erről van szó, ezért működhet együtt a Fidesz a konzervatív pártokkal. Magáról szólva elmondta, hogy a világot, a körülöttünk való történéseket folyamatosan értékelni kell, s nem szabad leragadni, görcsösen ragaszkodni egyszer kimondott dolgokhoz.”  

A Gyulai Hírlap azt is megírta, hogy november 28-án este Lebenszky Attila polgármester lesz a városi televízió Fókusz című műsorának a vendége. A városvezető a Budapest–Bukarest autópálya esélyeiről beszélt.

Az 1997. november 28-ai lapszámból azt is megtudta az olvasó, hogy a „Kispál és a Borz szereti Gyulát”, de Lovasi András a vele készült interjúban arra is rávilágított, hogy Gyula miért jobb Csabánál. „Gyulára sokkal jobban szeretünk járni, mint Békéscsabára. Általában sokkal jobb a közönség, meg többen is szoktak lenni. Meg maga a város is…, csomó kedves emlék…, meg van egy pár ember, akit nagyon kedvelünk itt.”

A Gyulai Alkotókör P. Szabó Ilonával hívta randevúra a gondolkodó embereket. A Gyulai Várszínházban az ír zene ünnepére készültek. A Tourinform kisgalériában Varga Árpád gyulai festő mutatkozott be „Pillanatok a tudatalatti mezsgyéjéről – 13” címmel.

Az apróhirdetések között 4,8 millió forint irányáron hirdettek háromszobás, összkomfortos házat nagy telekkel Gyulán, a Gyár utcában. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)