Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Első alkalommal rendez online konferenciát a megyei levéltár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. november 05. 10:44
Első alkalommal rendez online konferenciát a megyei levéltár
Az előadások a Facebookon és a YouTube-on követhetők nyomon

A nézőket Erdész Ádám, a levéltár igazgatója köszöntötte 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Akik formálták a világot – A társadalmi szerepvállalás változatai címmel első alkalommal tart online konferenciát november 5-én az MNL Békés Megyei Levéltára.

Erdész Ádám igazgató köszöntőjében emlékeztetett: a megyei levéltár 2006 óta minden ősszel konferenciát rendez a gyulai városháza dísztermében.

Hangsúlyozta: rendezvényeik zöme társadalomtörténeti megközelítésű, olyan témákat igyekeznek középpontba állítani, amelyek vonzóak lehetnek az érdeklődő közönség számára, ugyanakkor szakmai nóvumot is jelentenek.

Elmondta: az idei konferenciát a koronavírus-járvány miatt online formában rendezik meg. Az előadások a levéltár Facebook-oldalán kísérhetők figyelemmel, és az intézmény YouTube-csatornáján is visszanézhetők.

Az igazgató kiemelte: a konferenciát Romsics Ignác egyetemi tanár, akadémikus előadása nyitja meg, melyben felvázolja Bethlen István politikusi szereptudatát, pályáját, megvizsgálja bizonyos csoportok, például az orvosok és mérnökök önképét, és bemutatja egyes személyek szereptudatát.

Dusnoki-Draskovich József, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott tanára az életrajz műfajáról és az egyén történetírásban betöltött szerepéről beszél majd. 

Héjja Julianna Erika főlevéltáros a 19. századi orvosi szereptudatról és a hivatás társadalmi presztízséről értekezik, Németh Csaba levéltáros előadásának pedig Bodoki Károly vízépítő mérnök lesz a témája. 

Sáfár Gyula, a levéltár igazgatóhelyettese az evangélikus diakonisszaszolgálat céljairól és eredményeiről számol be, Erdész Ádám A helyi társadalom kovásza – a dualizmus kori Gyula világának formálói címmel tart előadást, míg Bódán Zsolt levéltáros Ladics György pályáján keresztül mutatja be a dualizmus kori karrierépítés tényezőit.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)