Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csökkenő napfényes órák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. november 08. 07:00
Csökkenő napfényes órák
Gyengülő fotoszintézis

 

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Gyönyörűen színeződnek ezen a szép őszön a fák lombjai. A csökkenő napfényes órák és a csökkenő hőmérséklet a fotoszintézis gyengülését hozza magával, így a zöld színtestek lebomlanak a levelekből, és nem marad más, mint a karotin, antocián, melyek által a levelek sárgák, pirosak vagy narancssárgák lesznek.

Majd ezek is lassan lebomlanak, és a megbarnult, megszürkült levelek elválnak a gazdanövényüktől. A növények ilyen életműködése adja nekünk ezt a színes ajándékot. A lehullott lombbal takarjuk be a fagyérzékeny növényeinket, ha nem használjuk fel mindet, tehetjük a komposztba a maradékot. A cserjéink visszavágását addig halogathatjuk, amíg a lombjukkal gyönyörködtetnek minket. A visszavágással ráérünk az első nagyobb fagyokig.

Az orgonákat, labdarózsákat, jázminokat már ne vágjuk vissza, majd érdemesebb a virágzásuk után, mert ilyenkor már a leendő virágokat is levágjuk. Amennyiben nem érezzük magunkat biztosnak a növények metszésében, akkor ne vagdalkozzunk, mert nagyobb bajt csinálunk, mint hasznot, inkább kérdezzünk meg egy szakembert! A dísznövényekre is vonatkoztathatjuk a záró permetezést, hiszen ők is hordozhatják a betegségeket, kártevőket! Ilyen például a körterozsda, amely a borókák által fertőződik meg. A kezelés jelen esetben is réztartalmú szer legyen!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)