Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a megújult gyulai Erkel teret, amely egy versenyzongorát formáz meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. november 07. 21:45
Átadták a megújult gyulai Erkel teret, amely egy versenyzongorát formáz meg
A beruházás 108 millió forintból valósult meg

Képünkön (balról jobbra): Takács Árpád megyei kormánymegbízott, Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke, Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Mittag Mónika, a városrész önkormányzati képviselője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Átadták a 108 millió forintból megújult Erkel teret november 7-én, Erkel Ferenc születésének 210. évfordulóján Gyulán. Az európai uniós, kormányzati és önkormányzati forrásból megvalósult beruházás keretében kicserélték a zeneszerző mellszobra körüli térburkolatot, rekonstruálták a környező területeket, és új fákat, növényeket telepítettek.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere beszédében úgy fogalmazott: a templom és iskola által övezett Erkel tér egyszerre jeleníti meg a keresztény-nemzeti kultúrát és a gyulaiságot, az ott található, 1801 és 1803 között épült Százéves cukrászda pedig „az alkotó polgári szellemiség egyik legszebb és legismertebb szimbóluma”. Felidézte: az ország második legrégebbi, eredeti berendezéseivel folyamatosan működő cukrászdája megnyitása, 1840 óta Gyula ikonikus vendéglátóhelye, amely a fürdőváros egyik legismertebb turisztikai látványosságává vált.

A városvezető kijelentette: könnyebben megközelíthetővé és jól láthatóvá szerették volna tenni a Dél-Alföld legrégebbi és legértékesebb emeletes városi polgárházát, melyet eltakart a környezetbe nem illő növényzet. Emlékeztetett: a tér és a környező területek felújítási munkálatai idén júliusban kezdődtek el Bozó András építész tervei alapján. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kifejtette: a megújult tér egy versenyzongora alakját ölti magára, a gránitburkolat körüli közlekedőfelület pedig egy angyalt formáz meg. Elmondta: a felújítás során az Erkel-szobor körüli gránitburkolatot tizenhat szegmensre osztották fel, arra utalva, hogy a Himnusz kottája négy sorból és soronként négy ütemből áll, így összesen tizenhat ütemosztót tartalmaz. Mint ismertette, a burkolat világító kockaelemei a Himnusz kottáját jelenítik meg, ez a hangjegyekből álló „Himnusz-csillagkép” éjszakánként körülragyogja a zeneszerző alakját. Jelezte: a szobor köré visszakerült az eredeti kovácsoltvas kerítés.

A téren egy gránit sakkasztal is helyet kapott, jelezve, hogy Erkel Ferenc ismert sakkozó és az 1864-ben létrejött Pesti Sakk-kör egyik alapítója volt.

Görgényi Ernő kiemelte: a beruházás keretében a Petőfi téri még nem rekonstruált részeit, a református templom és a katolikus iskola előtti térburkolatot is lecserélték. A zöldfelület szintén megújult a területen, ahol nyolc fát, több mint 2450 évelő növényt, 1182 talajtakaró cserjét és csaknem 100 örökzöldet ültettek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke az átadón úgy fogalmazott: Gyula a térség ékszerdoboza, melynek egy ékköve újult meg az Erkel tér rekonstrukciójával.

Kiemelte: az elmúlt években a Békés Megyei Önkormányzat koordinálásával tizennyolc Zöldváros projekt valósult meg a gyulaival együtt, ezekhez a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) 4,4 milliárd forint forrást biztosított. Aláhúzta: Gyulán huszonkét hasonló pályázat valósult meg uniós támogatásból, 3,8 milliárd forint értékben.

A megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, a fürdővárosban egymásra épülő, egymást erősítő fejlesztések zajlottak, amelyek növelték a település lakosainak ellátási színvonalát, és erősítették Gyula turizmusát, gazdaságát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette: a fürdővárosnak kiemelt ágazata a turizmus, ezért különösen fontos, hogy „kinyílt” a turisták által gyakran látogatott Százéves cukrászda előtti tér. Hangsúlyozta: a németvárosi templomtól a Gyulai Várfürdőig tartó szakaszon a város valamennyi fontos területe megújult.

Az országgyűlési képviselő arról is beszámolt, hogy tovább folytatódnak a városban a TOP-os beruházások, hiszen a közelmúltban a katolikus és a református iskola is támogatást nyert el tornacsarnok építésére.

A téravató szalagátvágással, faültetéssel és koszorúzással zárult. Az Erkel Ferenc születésnapja alkalmából szervezett ünnepi programok sora a gyulai városházán folytatódott, ahol bemutatták az Emberöltőnyi Erkel-emlékezet – Mozaikok az Erkel Ferenc Társaság három évtizedéből című kötetet. A beszélgetésen a Lavotta kamarazenekar muzsikusai működtek közre.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)