Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A véradás segítségnyújtás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. október 31. 17:10
A véradás segítségnyújtás
Minden, amit tudni kell a véradásról

A Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradások szervezésében. Kezdetek óta fontos célkitűzése, hogy minél több felnőtt ismerje meg a véradás fontosságát, és váljon véradóvá. 

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Békéscsabai Vérellátója a gyulai és orosházi kórházak véradóállomásaival közösen jelentős véradásszervezési hagyományokkal rendelkezik, minden évben az országos átlag felett teljesít a véradók számát tekintve. A feladat teljesítése egyre nehezebb, de büszkék vagyunk arra, hogy bár Békés megye a legelöregedettebb, mégis előkelő helyet foglalunk el az országos rangsorban.

A véradás segítségnyújtás, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a betegek gyógyítására. A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet. Ezúton szeretnénk néhány fontos információt megosztani a véradás menetéről és az előzetes tennivalókról azoknak, akik szeretnének véradókká válni.

A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. Mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és nincs még 65 éves, valamint eléri az 50 kg súlyhatárt. Fontos, hogy a véradó ne éhgyomorra érkezzen a véradásra, és hogy ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. A véradáshoz személyi igazolványra, lakcímkártyára és tajkártyára is szükség lesz. Az adatok felvétele és a kérdőív kitöltése után a véradást segítendő, egy-két pohár teát szükséges meginni. Ezt követően steril vérvételi zsákba 4,5 dl teljes vért vesznek le, egyszer használatos tű segítségével. Ez körülbelül öt percet vesz igénybe. A vér egy része az orvosi vizsgálathoz mintacsőbe kerül. Öt perc pihenő után a véradó hazamehet. A kalóriák pótlására a véradást követően mindenki kap valami harapnivalót. A véradók önzetlenségükért néhány figyelmességben részesülnek, támogatóink jóvoltából (pl. fürdőjegy – a megye strandjaitól). Egy véradással akár három élet is megmenthető!

Fontos tudni, hogy a véradás szűrővizsgálat is egyben – a véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják, függetlenül attól, hogy a véradó hányszor volt donor. A kötelező tesztek a HIV, a B-hepatitis, a C-hepatitis és a szifilisz betegségeket mutatják ki, és a vércsoportot határozzák meg. A biztonságos véradással kapcsolatban minden információ megtalálható az OVSZ és a Vöröskereszt honlapján.

Mielőtt valaki segíteni szeretne, tájékozódjon a www.veradas.hu-n! Az applikáció letölthető telefonra, mely megmutatja, hogy hol van a legközelebbi véradás. A várakozás elkerülése érdekében akár előre is lehet időpontot foglalni. Arra biztatjuk a segíteni szándékozó önkénteseket, ne féljenek eljönni a véradásra, hiszen biztonságos.

Köszönjük a véradóink segítségét, amiért karjukat nyújtják önzetlenül!

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)