Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csontritkulás mint néma járvány

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. október 24. 17:30
A csontritkulás mint néma járvány
Az osteoporosis megelőzésének lehetőségei

Az osteoporosis a hazai adatok és a nemzetközi felmérések alapján hatalmas tömegeket érint, ellátása pedig igen nagy társadalmi terhet jelent. A csonttörésből és annak ellátásából, kezeléséből származó, betegre háruló terhek azonban még jelentősebbek.

Rehabilitáció nélkül a gyógyulás sok esetben nem teljes, a csonttörés után a humán funkciók, a társadalmi és a családi életben való részvétel minősége messze alatta marad az optimális kezelés, rehabilitáció mellett elérhető mértéknek.

A csípőtáji töröttek 24%-a négy hónapon belül, 31%-a 12 hónapon belül elhalálozik. Az életben maradottak jelentős életminőség-csökkenést szenvednek el, ami komoly erőpróbát jelent az amúgy is csekély ágylétszámú rehabilitációs hálózat, a házi betegápolási szolgálatokban dolgozó gyógytornászok és végül, de nem utolsósorban a család számára.

 

A csontritkulás megelőzésének lehetőségei

Fiatalkorban lehetséges a csúcscsonttömeg lehető legmagasabb szintjének elérése, az elsődleges prevenciót ez lehet. Vagyis ha fiatalon egy relatíve magas csonttömeget érünk el, akkor „lesz miből veszítenünk”. A másodlagos prevenciót a célzott szűrővizsgálatok végzése jelenti a magas rizikójú személyeknél, a harmadlagost pedig a már kialakult osteoporosis további romlásának csökkentése az esések kerülésével.

 

Kezelési lehetőségek

1. Gyógyszeres kezelés
2. Gyógytorna
A minimum napi 30 perces gyógytorna betanítása alapvető fontosságú, a mozgás a csontépítő sejtek egyik legfontosabb stimulusa!
3. Elektroterápia
Az elektroterápiás módszerek közül a TENS-kezelés fájdalomcsillapító hatása és egyszerű alkalmazása miatt terjedt el a legjobban a napi gyakorlatban.
4. Társbetegségek kezelése
Az elesések megelőzésében fontos szerep jut a társbetegségek szűrésének (magas vérnyomás, cukorbetegség, hallás- és látászavarok).
5. Betegfelvilágosítás
Fontos, hogy a páciens értse, ismerje a betegségét, kockázati tényezőit. Ebben segítségére lehetnek különböző betegtájékoztató füzetek.
6. Akadálymentesítés, a lakókörnyezet észszerű kialakítása
A csonttörések száma kedvező akadálymentesítéssel akár felére csökkenthető.
7. Gyógyászati segédeszköz használata, esések elleni védelem
A támbot, a járókeret, a rollátor megelőzheti az elesést, stabil és biztos járást nyújt.
8. Compliance javítása (együttműködés)
Komoly problémát jelent a betegek hiányos együttműködése, amely miatt a gyógyszer szedését elkezdők jelentős hányada hagyja abba a kezelést egy éven belül (ez akár 60–80% is lehet).
9. Rehabilitáció
A rehabilitáció teammunka, amelyhez kell az együttműködő beteg is.
10. Műtéti megoldások
A csontritkulás lassan, alattomosan, tünetek nélkül alakulhat ki. Sokszor csak az első törés hívja fel rá a figyelmet. A betegség életmódváltással, napi rendszerességű mozgás beiktatásával, a táplálkozás átalakításával megelőzhető, illetve lassítható.

 

Beleznainé Faulháber Gabriella, dr. Sárosiné Hőh Henriette
PhysiOptimum gyógytorna-magánrendelő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)