Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 50 éve épült a gyulai Hunguest Hotel Erkel, akkor még SZOT-Medosz üdülő néven

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2020. augusztus 22. 16:00
50 éve épült a gyulai Hunguest Hotel Erkel, akkor még SZOT-Medosz üdülő néven
Az első épület három év alatt készült csaknem 50 millió forintból

Kicsit több mint 50 évvel ezelőtt, 1970. július 7-én ünnepélyes keretek között avatták fel Gyulán a SZOT-Medosz Gyógyüdülőt. A Medosz, a SZOT, a megye, a járás és a város tisztviselői is megjelentek az avatáson, az eseményről az országos sajtó is tudósított. Az évforduló kapcsán Molnár Lajosné egykori főkönyvelőt, megbízott igazgatót kerestük fel otthonában, aki sok emléket és még több fotót osztott meg velünk a régmúltból. 

Molnár Lajosné 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Molnár Lajosné elmondta: Békéscsabáról hívták őket annak idején Gyulára, férjét úszóedzőnek kérték fel, ő a szállodában kapott munkát. Főkönyvelője volt a gyógyüdülőnek, majd négy évig vezetője.

– Emlékezetes esemény maradt, hogy az üdülő megnyitása előtt a szélsőséges időjárás következtében olyan helyzet állt elő, hogy Sarkadot súlyos árvíz fenyegette. A kitelepítettek befogadására az üdülő is felkészült. Az akkori híradások szerint a júniusi árvíz volt az addig mért legnagyobb, és legtovább elhúzódó árvíz a Körösökön – osztotta meg lapunkkal. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Arról is beszélt, hogy a hatalmas szállóval az országos sajtó is foglalkozott. Az első épület három év alatt készült el közel 50 millió forintból. Tervezője a sarkadi születésű Kiss István volt, belsőépítésze pedig Fekete György. A megnyitót 1970. július 7-én délelőtt 10 órakor tartották.

Molnár Lajosné elmondta, hogy a szálloda féléves csúszással indult a tervezetthez képest, mert az átadáskor kiderült, hogy nincs kézmosó a fürdőszobákban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A hotel egykori dolgozója azt mesélte, akkoriban egy szoba éppen feleakkora volt, mint most, így nem ritkán ezren üdültek Gyulán egyszerre. 

– Télen-nyáron telt házzal működtünk. A Gyulai Várfürdőnek minden vendég után fizettük a jegyet, abból az az intézmény is jól megélt – emlékezett vissza Molnár Lajosné, aki azt is fel tudta idézni, hogy annak idején még ülőkádakkal voltak felszerelve az apró fürdőszobák. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Egyszer szünet volt fél éven át, mert épült a Csepel Üdülő, vagyis a mai Dürer szárny. Ezt a Csepel Vas- és Fémművek finanszírozta. Amíg az épület készült, a dolgozóknak nem volt munkája. Varrógépeket állítottunk a szobákba, és a dolgozók a Békéscsabai Kötöttáru Gyárnak varrták a gatyákat – mondta el az egykori vezető. Hozzátette: a szakácsok, felszolgálók, recepciósok nagyon élvezték a feladatot. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)