Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagyon szenved az uborka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. augusztus 02. 07:00
Nagyon szenved az uborka
Sokan panaszkodnak, hogy nem sikerült az uborkavetésük

 

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Sokan panaszkodnak, hogy nem sikerült az uborkavetésük, illetve az ültetésük. Természetesen az időjárás szinte minden évben döntően befolyásolja az ültetvényünket.

Ennek a kezelése tapasztalatot igényel! Van úgy, hogy sikerül, de előfordul, hogy nem. Nagyon fontos a talajunk állapota. A kizsarolt, szerves anyag nélküli talajon az uborka és rokonai: a dinnye és a tökfélék nagyon szenvednek. Az érett szervestrágya az alapja a kabakosok termesztésének. Az egyenletes vízellátás nagyon fontos, de a gyökerek érzékenységét mindig tartsuk szem előtt! A szárazság is és a sáros talaj is gondot okozhat. Ezek figyelembevételével sikeresek lehetnek a próbálkozásaink.

Másodvetésnek még vethető az uborka! A kapor is megszenvedte az idei év időjárását. Érdemes a vetését megpróbálni, mert még van ideje megnőni. MI pedig megajándékozhatjuk magunkat a kora őszi kaporszósszal, a kovászos uborkával, kapros tökfőzelékkel.

Nagyon szép szedertermés ígérkezik idén. Érdemes a szürkepenész (Botrytis) ellen megelőző permetezést beiktatni. Vannak olyan szerek, amelyek pár nap alatt kifejtik a hatásukat, és utána fogyasztható, eltehető lekvárnak, szörpnek, aszalványnak (különösen finom!) és mirelitnek.

A szélsőséges időjárás megviseli a karfiolokat is. A hűvös napok után nagyon égető a napsugárzás, megperzseli a virágaikat, amik ettől tönkremehetnek. A felső leveleket tűzzük össze fogpiszkálóval, ez jó védekezésnek bizonyul. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)