Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fokozatosan emelkedik a foglalások száma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. május 18. 10:30
Fokozatosan emelkedik a foglalások száma
A tíz napja nyitva tartó Komló Hotel vezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatokról

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fokozatosan emelkedik a foglalások száma a május 8-án újranyílt Komló Hotelben, az egy hónapos zárás és a korábban lemondott nyári foglalások miatt azonban jelentős kieséssel számolnak az év végén – mondta el lapunknak Szász Bence szállodavezető.

Mint azt korábban megírtuk, a helyi szállodák többsége kivárt, az egyetlen hotel, amelyik május elején, a járványügyi korlátozások enyhítése után kinyitott Gyulán, a Komló szálloda. Az eddigi tapasztalatokról a hotel vezetője számolt be lapunknak.

– Szerettem volna, ha a Komló elsőként nyílik meg, igény is volt erre, többen érdeklődtek nálunk telefonon – mondta. Hozzátette: a Komló az egyetlen olyan gyulai szálloda, amelynek az étterme nem csak szállóvendégeket szolgál ki, ami könnyebbséget jelentett számukra.

Mivel az étterem nyitásakor csaknem a teljes személyzet munkába állt, nem jelentett kimagasló pluszköltséget a hotel újranyitása – avatott be a részletekbe Szász Bence. Azt is megjegyezte, hogy a szálloda kapacitása is előnyt jelentett, hiszen egy 37 szobás hotel újranyitása kevesebb költséggel jár, mint egy százszobásé. 

Elmondta: már a nyitás másnapján érkezett hozzájuk vendég, azóta lassan, de folyamatosan emelkedik a vendégszám, már júniusra, júliusra és augusztusra is vannak foglalások. Ez azonban meg sem közelíti az ilyenkor szokásos forgalmat, nagyjából 85 százalékkal marad el attól.

A szállodavezető pozitívumként említette, hogy az újranyitás óta 2,48 napról 4–7 napra emelkedett az előfoglalások időtartama. Szász Bence arról is beszámolt, hogy az ország minden pontjáról érkeznek hozzájuk vendégek, de a fővárosi, illetve a Pest megyei foglalások, amelyek eddig a forgalmuk 25-30 százalékát jelentették, teljesen visszaestek.

Azt is megtudtuk, hogy a vendégek jellemzően szabadidős programokat választottak, például biciklit béreltek, és a Gyulai Várfürdő zárvatartása miatt a szálloda wellness-szolgáltatásait vették igénybe.  

A szakember elmondta: a járványügyi előírásokat szem előtt tartva a gyulaiakat az étterem teraszán, a szállodavendégeket pedig a belső térben szolgálják ki, a megfelelő távolságot betartva. A recepcióhoz és az étterem bejáratához kézfertőtlenítőt helyeztek ki, a szobákat pedig ózonnal fertőtlenítik. Munkatársaik maszkban és gumikesztyűben szolgálják ki a vendégeket, utóbbit a vendégeknek is tudnak biztosítani – fűzte hozzá.

A szállodavezető kérdésünkre közölte: a mintegy egy hónapos leállás több tízmilliós veszteséget okozott a hotelnek, ami a lemondott nyári foglalásokkal együtt „behozhatatlan kiesést” jelent idén. Hozzátette: a kormányrendeletben biztosított járulékkedvezmény és hitelmoratórium nagy segítség volt számukra, és azt remélik, hogy a kormány további intézkedéseket hoz a turizmus fellendítése érdekében.

A Gyulai Turisztikai NKft. pénteki tájékoztatása szerint hamarosan a többi fürdővárosi szálloda is követi a Komlót, és újranyit. Az Aqua Hotel, a Corvin Hotel Gyula, a Hunguest Hotel Erkel és a Park Hotel Gyula a május 30-i pünkösdi hétvégétől, a Corso Boutique Hotel június elejétől, a Hőforrás Hotel és Üdülőpark június közepétől, a Wellness Hotel Gyula és az Elizabeth Hotel júliustól fogad vendégeket.

A cég 82 kisebb gyulai szálláshelyet is megkérdezett a nyitással kapcsolatban. Mint írták, a megkérdezett apartmanok közül 61 már fogad vendégeket, kilenc további pedig a pünkösdi hétvégéig kinyit.

A Tourinform Iroda május 29-én nyit újra, és a városi garantált programokon is ekkortól lehet részt venni. A gyulai éttermek, cukrászdák és kávézók döntő többsége – köztük az egyik legismertebb, a Százéves cukrászda – a beltéri részeit is megnyitja jövő héten.

A városnéző Thomas kisvonat május 16-tól, a gyulai kisvonat a pünkösdi hétvégétől üzemel. A kisvárosi sétakocsikázásra júniustól lehet jelentkezni, bringóhintót pedig június 12-től lehet bérelni – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)