Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nógrádi Éva és Szabó Gyöngyi lettek az év szakdolgozói

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. február 25. 13:30
Nógrádi Éva és Szabó Gyöngyi lettek az év szakdolgozói
Az egészségügyi dolgozókat díjazták a magyar ápolók napja alkalmából

Kossuth Zsuzsanna szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a magyar ápolók napja alkalmából szervezett ünnepség február 25-én a Pándy Kálmán Tagkórházban, majd a kitüntető címek és elismerések átadásával folytatódott a Árvay-teremben. A megjelenteket elsőként Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte.

nógrádi éva (balról a harmadik) és szabó gyöngyi (balról a ötödik) lettek az év szakdolgozói

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az ápolói hivatás szépsége vitathatatlan – kezdte köszöntőjét Becsei László. – Az egészségügyi ellátás során ők azok, akik megértésükkel, figyelmükkel és kedvességükkel jelentősen tudják csökkenteni a betegek kiszolgáltatott állapotát.

Mint mondta, az ápolónő kulcsszerepet játszik abban, hogy segítsen a betegeknek ebben a megváltozott helyzetben, hogy könnyebben alkalmazkodhassanak a kórházi tartózkodáshoz. Az ápolás törődést és együttérzést jelent, az ápolóknak a magány, a szorongás, a kilátástalanság időszakában kell segíteniük a betegeket.

– Nekünk, egészségügyi dolgozóknak, hivatástudatunkból eredően, gondolnunk kell a jövőre, aktívan kell dolgoznunk az utánpótlás biztosításán – emelte ki.

Becsei László elmondta, hogy a Békés Megyei Központi Kórházban nincs ápolóhiány, de nagy a fluktuáció. Hozzátette, hogy jó az együttműködés a középiskolákkal és a felsőoktatási intézményekkel, valamint dolgoznak azon, hogy állandónak tekinthessék a meglévő létszámot, illetve fontos lenne a fluktuáció csökkentése is.

 

becsei lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mészáros Magdolna ápolási igazgató köszöntőjében kiemelte: az ünnepség kezdete előtt tették tiszteletüket Kossuth Zsuzsanna emlékművénél, aki letette a modern magyar ápolás alapjait, megelőzve Florence Nightingale angol ápolónőt is, akit világszerte ünnepelnek.

Hangsúlyozta: a 2020-as év abból a szempontból is különleges, hogy a WHO a nemzetközi ápolók évének nyilvánította, Florence Nightingale születésének 200. évfordulója alkalmából.

– Ez azért is fontos, mert mindenki rádöbbent arra, hogy az ápolónők és szülésznők hiánya milyen következményekkel járhat – fogalmazott az ápolási igazgató, majd hozzátette, hogy 2030-ra közel 9 millióval kellene emelkednie a szakdolgozók számának ahhoz, hogy elérhessék a kitűzött célokat, de a számuk folyamatosan csökken.

Magyarországon még rosszabb a helyzet: az EU-s átlaghoz képest a számuk 25 százalékkal kevesebb, ezer lakosra összesen hat ápoló jut.

 

görgényi ernőt választották tiszteletbeli ápolóvá

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ünnepség folytatásában Egriné Köteles Anna Mária szavalt el egy verset, majd új Tiszteletbeli Ápolót avattak Görgényi Ernő polgármester személyében. A méltatásban elhangzott: a város fejlődése mellett a polgármester mindig szem előtt tartja a kórház és az abban dolgozók sorsát.

Munkássága alatt eddig több orvos és szakdolgozó kapta meg a fürdőváros valamelyik kitüntető címét, 2018-tól kezdődően adják át a Libor-díjat, amelyet az önkormányzat alapított. A főiskola megmentéséért tett lépéseivel az ápolók utánpótlását segítette elő, valamint folyamatosan segíti a gyermekosztály működését is.

Idén ketten vehették át az Év Szakdolgozója kitüntetést: Nógrádi Éva csoportvezető műtősnő és Szabó Gyöngyi vezető aneszteziológiai szakasszisztens.

Nógrádi Éva 1991-től dolgozik a Pándy Kálmán Tagkórházban. 1991-ben végezte el az egészségügyi szakiskolát, majd folyamatosan képezte magát, 1999-ben lett a fül-, orr-, gégészeti műtő csoportvezető műtősnője. 2007-ben szerzett diplomát. Segítőkész és együttműködő, munkavégzése példaértékű, nem csupán a műtőben dolgozók, hanem az osztály valamennyi munkatársa számára.

 

mészáros magdolna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szabó Gyöngyi 1985-ben kezdett dolgozik a gyulai kórházban, abban az évben fejezt be egészségügyi szaktanulmányait Békéscsabán. 1998-ban diplomás ápoló végzettséget szerzett, 2006-ban egészségügyi szakmenedzserként végzett Szegeden. Vezető szakasszisztensi pozíciójában 2002-ben kezdett dolgozni. Szakmai munkáját nagy precizitással és odaadással végzi, kollégáival való kapcsolata kiegyensúlyozott és harmonikus.

Az ünnepségen köszöntötték Bálintné Ignácz Erzsébetet és Kelemen Lajosnét is, akik az országos ápolók napi ünnepségen vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet, valamint köszöntötték a Tiszteletbeli Ápolókat is, név szerint Mikus Évát, Opacsity Lászlót, Kolozsi Ildikót, Wolf Ildikót, Kárpátiné Tölgyesi Ágnest és Szicsek Margitot.

A rendezvény végén Pópity Gabriella emlékezett meg Kossuth Zsuzsannáról, majd következett az egészségügyi szakdolgozók tudományos ülése.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)