Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tárolási betegségek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. február 09. 07:00
Tárolási betegségek
Tartsuk szemmel a terményeket!

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az élelmiszereinket érdemes szemmel tartanunk. A gyökérzöldségeket (zeller, sárgarépa, petrezselyem, paszternák) vizsgáljuk át, hogy nem léptek-e fel náluk tárolási betegségek!

A megbetegedett egyedeket dobjuk ki, a még felhasználható részeket főzésre előkészítve tegyük hűtőbe! Amennyiben jó vitaminokra éhezünk télvíz idején, fogyasszunk nyers zöldségeket! A beraktározott burgonyát is válogassuk át! Párás, hűvös helyen sokáig el lehet tartani az egészséges terményeket. Az időnkénti átválogatás is ezt szolgálja.

A zöldségválogatás után a szobanövényeink egészségi állapotára is fordítsunk figyelmet! A pajzstetvek jelentik a legnagyobb veszélyt. Viszonylag környezetkímélő szereket lehet kapni a gazdaboltokban. A Chemotoxot ne alkalmazzuk, mert az nem erre való! Magunkat is mérgezzük vele, és a növényekre is kedvezőtlen hatású. Az atkák is előkerülhetnek, főleg a melegebb szobákban. A ragadós levelek árulkodnak mindkét kártevő jelenlétéről. Levéltetű csak nagyon ritkán fordul elő, de nem kizárt. Amennyiben a levelek végein visszaszáradás van, az a legtöbb esetben az egyenetlen vízellátásnak „köszönhető”. Nehéz ebben az időszakban jól eltalálni a helyes öntözést, de odafigyeléssel sikerülhet.

Szavazás
Milyen rendszerességgel olvassa a Gyulai Hírlap online oldalt?
Mindennap
 (46%)
Hetente többször
 (21%)
Hetente
 (15%)
Ritkán
 (9%)
Soha nem olvastam, véletlenül keveredtem erre az oldalra
 (9%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)