Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az élelmiszereinket érdemes szemmel tartanunk. A gyökérzöldségeket (zeller, sárgarépa, petrezselyem, paszternák) vizsgáljuk át, hogy nem léptek-e fel náluk tárolási betegségek!
A megbetegedett egyedeket dobjuk ki, a még felhasználható részeket főzésre előkészítve tegyük hűtőbe! Amennyiben jó vitaminokra éhezünk télvíz idején, fogyasszunk nyers zöldségeket! A beraktározott burgonyát is válogassuk át! Párás, hűvös helyen sokáig el lehet tartani az egészséges terményeket. Az időnkénti átválogatás is ezt szolgálja.
A zöldségválogatás után a szobanövényeink egészségi állapotára is fordítsunk figyelmet! A pajzstetvek jelentik a legnagyobb veszélyt. Viszonylag környezetkímélő szereket lehet kapni a gazdaboltokban. A Chemotoxot ne alkalmazzuk, mert az nem erre való! Magunkat is mérgezzük vele, és a növényekre is kedvezőtlen hatású. Az atkák is előkerülhetnek, főleg a melegebb szobákban. A ragadós levelek árulkodnak mindkét kártevő jelenlétéről. Levéltetű csak nagyon ritkán fordul elő, de nem kizárt. Amennyiben a levelek végein visszaszáradás van, az a legtöbb esetben az egyenetlen vízellátásnak „köszönhető”. Nehéz ebben az időszakban jól eltalálni a helyes öntözést, de odafigyeléssel sikerülhet.