Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tick-Tack Bábszínház 

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. január 30. 15:00
Tick-Tack Bábszínház 
A siker felelősség

Talán már sokan nem emlékeznek rá, hogy 2006. február 26-án egy telt házas nyitóelőadással indult útjára a Tick-Tack Bábszínház (akkori nevén Pitypang Bábszínház) a gyulai Petőfi moziban. Strausz Róbert Az ellopott jókedv című zenés bábjátékát Japport Ferencné Magdika, Nagy Aranka és Strausz Róbert adta elő.

strausz róbert

Fotó: Lőrincz Csaba

A nyitóelőadás sikerén felbuzdulva a társulat minden hónap utolsó vasárnapján újabb előadásokat tartott, melyek fő jellemzője az volt, hogy minden mesében megszületett egy olyan virág, amely az adott hónapban is megtalálható volt a természetben. A mozi megszűnése után, mivel a bábelőadásokat többen hiányolták, Strausz Róbert útjára indította kezdetben csak egyszemélyes utazó bábszínházát, melyben új alapokra helyezte az előadásokat, és megalkotta Fizi Miska karakterét, a kíváncsi, minden lében kanál, de ugyanakkor segítőkész kisfiút, aki az évek múlásával egyre népszerűbb lett a gyerekek körében.

2020-ra odáig jutott a Tick-Tack Bábszínház népszerűsége, hogy Európa több országában tart előadásokat három nyelven Fizi Miska kalandjaival. Ezzel Magyarországon a legtöbb előadást és legnagyobb közönséglétszámot felmutató bábszínház lett, továbbá elmondható, hogy egyike azon nagyon ritka bábszínházaknak, amelyek állami támogatások nélkül tudnak fennmaradni és tovább bővülni. A tavalyi statisztikák szerint egy hónapban átlagosan több mint 5000 gyermek szórakozott Fizi Miska mókás történetein.

Strausz Róbert az évek alatt nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a bábszínház részt vegyen különböző jótékony célú eseményeken, különösképpen akkor, ha az beteg gyerekek megsegítésére irányult. Mivel az elmúlt években az európai terjeszkedésekre koncentrált, nem volt ideje gyulai terveit megvalósítani, azonban a jövőben ezen változtatni szeretne, és éppen ezért életre hívja 2020 nyarán a Fizi Miska Gyerekfesztivált, mely tervei szerint egy valódi gyerekparadicsom lesz az 1–10 év közötti gyerekeknek. Szeretne aktív résztvevője lenni a gyulai kulturális életnek egy újabb színfoltot adva a városi programoknak.

Mint Strausz Róbert elmondta, egy olyan bábszínházat is létre szeretne hozni a közeljövőben, ami saját fix játszóhellyel, bábszínpaddal rendelkezik, hogy olyan felnőtteknek szóló darabokat is megvalósíthasson, amelyekben a Gyulára látogató turisták is örömüket lelhetik. Nagy álma például Erkel-darabokat színre vinni mai nyelvezettel. Mindig örömmel hangoztatta, hogy gyulai, és szeretné, ha majd egyszer a település is büszke lenne a fürdővárosban alapított, országosan elismert Tick-Tack Bábszínházra.        

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)