Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A várfürdőt, a Mogyoróssy-könyvtárat és az Erkel Ferenc Vegyeskart is felvették a települési értéktárba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. december 03. 18:00
A várfürdőt, a Mogyoróssy-könyvtárat és az Erkel Ferenc Vegyeskart is felvették a települési értéktárba
Mindhárom gyulai érték a megyei értéktárba is bekerülhet

Három új értékkel gazdagodott a Gyulai Települési Értéktár, miután Gyula város önkormányzata képviselő-testületének Gyulai Települési Értéktár Bizottsága elfogadta az Erkel Ferenc Vegyeskar, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és a Gyulai Várfürdő felvételét. A december 3-i ülésen arról is döntöttek, hogy az említett értékeket a Békés Megyei Értéktárba is felterjesztik.

a gyulai települési értéktár bizottság ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Egyöntetű igennel szavazta meg a Gyulai Települési Értéktár Bizottság azt a decemberi előterjesztést, miszerint az Erkel Ferenc Vegyeskarnak, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár tevékenységének és a Gyulai Várfürdőnek helye van a helyi értéktárban.

Az Erkel-kórusról elhangzott: kulturális missziót tölt be a városban és a régióban, erőn felül teljesít, hisz szinte mindenik közművelődési rendezvényt színesíti színvonalas műsorával. Becsyné Szabó Márta, Gyula város nyugalmazott címzetes főjegyzője azt javasolta, és ezzel Bagyinszki Zoltán bizottsági titkár is egyetértett, hogy a fiatalítást mielőbb meg kell oldania karnak.

A Mogyoróssy-könyvtárról Kónya István alpolgármester, bizottsági elnök megjegyezte, szívesen vennék, ha a könyvtár tevékenysége mellett maga az épület is bekerülne az értéktárba. Becsyné Szabó Márta hozzátette: mivel az ország egyik legszebb bibliotékájáról van szó, oda kell figyelni folyamatos karbantartására, fejlesztésére. A fiatalokat be kell vonzani és meg kell tartani az olvasótermekben, az intézményt pedig úgy működtetni, hogy a közösségi tér szerepét töltse be. Béres István városi főépítész kiemelte: méltányolandó, hogy számos társaság, egylet, kör ebben az ingatlanban fejtette vagy fejti ki tevékenységét. A könyvtár értékét ez tovább növeli.

A várfürdő esetében az elsődleges szempont, amely az ülésen szóba került, az a páratlan természeti és kulturális környezet, amely az ország többi hasonló jellegű létesítményei fölé emeli a gyulait. Ügyvezető igazgatója, Kun Miklós azt mondta, a Gyulai Várfürdő nem csupán egy strand, hanem egy kulturális emlékpark, amelyet akár Erkel-fürdőnek is lehetne nevezni. Aláhúzta: ennek megfelelően a továbbiakban is igyekeznek bekapcsolódni a város kulturális életébe. A tanácskozáson a fürdőt érintő várható beruházásokról is említés történt, többek között az új uszoda megépítéséről és a Szigeterőd-projektről.

A bizottsági tagok mindhárom felterjesztést elfogadták, és döntöttek arról, hogy javasolni fogják felvételüket a megyei értéktárba.

Második napirendi pontként a jelenlévők meghallgatták, hogyan, milyen kiállítással vettek részt a gyulaiak a békéscsabai Megyenapon, és a gyulavári Bay-emlékházban elindított diákprogramról is kaptak egy beszámolót.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)