Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szomszédaink és előítéleteink

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2019. november 16. 13:00
Szomszédaink és előítéleteink
Kiss Gy. Csaba tartott előadást Gyulán

kiss gy. csaba

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Szomszédaink és előítéleteink – változtak-e 30 év alatt címmel tartott előadást Kiss Gy. Csaba professzor, József Attila-díjas irodalomtörténész, művelődéstörténész a református egyházközség gyülekezeti házában november 15-én.

Kiss Gy. Csaba elmondta: előadásában – címéből adódóan – a szomszédainkról és előítéleteinkről beszél, elsősorban az északi szomszédokkal, így Szlovákiával és Lengyelországgal foglalkozik.

– Mindig érdekelt, hogy milyen kép alakult ki bennünk a szomszédokról, nekik pedig rólunk, valamint az, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak – fogalmazott. Hozzátette: egy negatív előítélet abból is következik, hogy egy nemzet másokhoz képest határozza meg önmagát.

Mint mondta, 19 évesen autóstoppal ment Lengyelországba, az utazás pedig meghatározta az életét, többek között ez volt az egyik oka annak, hogy Magyarország északi szomszédait kezdte tanulmányozni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A professzor hangsúlyozta, a témának aktualitása is van: egyrészt az előítéletek kapcsolódnak ahhoz, hogy a magyarok mit gondolnak önmagukról, másrészt hiába élünk együtt szomszédainkkal, nem ismerjük őket.

A megjelenteket Pocsay Gábor, a beszélgetés szervezője köszöntötte, amely során elmondta, hogy Kiss Gy. Csaba számos nyelven beszél, egyetemen tanított Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is.

Az előadás után a résztvevőket kötetlen beszélgetésre invitálták.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)