Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén sem áll le a Könyvet a szórványba! mozgalom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. január 27. 10:55
Idén sem áll le a Könyvet a szórványba! mozgalom
Az ötletgazdák csak igazán jól megírt könyveket szeretnének továbbadni a határon túli fiataloknak

Pocsay Gábor, a kezdeményezés vezetője

Forrás Facebook

Erre az évre is vannak tervei a Könyvet a szórványba! mozgalom ötletgazdáinak, akik minőségi, fiataloknak szóló könyvekkel igyekeznek ellátni a határon túli, magyarlakta területek fiataljait. A részletekről Pocsay Gáborral, a kezdeményezés vezetőjével beszélgettünk. 

Felidézte, a mozgalmat öt éve hozta létre néhány gyulai értelmiségi azzal a céllal, hogy a határainkon túli szórványterületeken élő magyar családok számára érdekes és színvonalas kiadványokat juttassanak el. 

– Magyarországon és a határokon túl 45 központot hoztunk létre, főként iskolákban és egyházközségekben. Minden központ önálló, de munkájuk segítésére az elmúlt évek tapasztalataira alapozva létrehoztunk egy országos tanácsadó testületet is – fejtette ki.

A határon túl jelenleg 21 központja van a mozgalomnak, főként középiskolákban. Pocsay Gábor elmondta: tervezik, hogy idén kisebb könyvtárakat is létrehoznak, így még többekhez eljuthatnak a fiataloknak szóló könyvek.

Azt is megtudtuk, hogy itthon 25 központja van a mozgalomnak, ezek többsége szintén középiskolákban található. Gyulán a református egyházközségnél, a Karácsonyi János katolikus gimnáziumban és az Erkel Ferenc gimnáziumban is van gyűjtőpont. 

Valamennyi helyszínen meséskönyveket és ifjúsági könyveket gyűjtenek – ismertette a kezdeményezés vezetője.  

– Jelenleg a legnagyobb feladatot az jelenti számunkra, hogy az embereket rábeszéljük arra, hogy a nem használt könyveiket adják át a határon túlra – mondta Pocsay Gábor. Hozzáfűzte: sokszor az is felmerül problémaként, hogy az adakozni vágyók nem tudják, a szervezők mit értenek igazán jó könyv alatt.

– Számunkra ebbe a körbe tartozik például Benedek Elek és Illyés Gyula népmesegyűjteménye, Móricz Zsigmond, Lázár Ervin, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda vagy akár a helyi Kiss Ottó szerzeményei. A hasonlóan értékes műveket fogadjuk, ahogy például a Harry Potter-köteteket is  – húzta alá, hozzátéve, hogy az ajánlott könyvek listája a honlapjukon is fent van. 

Aki könyvet akar leadni, annak telefonon fel kell hívnia, vagy e-mailt kell küldenie a kiválasztott központnak, és egyeztetnie kell velük. Aki többet szeretne tudni mozgalomról, az a megújult konyvetaszorvanyba.hu oldalon találhat további információkat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)