Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húszan dolgoztak a gyulai Tündérkert kapuján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2022. július 28. 13:00
Húszan dolgoztak a gyulai Tündérkert kapuján
A kapu Gyula városának különleges ékessége lesz

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Közösségi alkotásokon dolgoztak a héten a bútorfestők és a fafaragók a Békés Megyei Népművészeti Egyesület táborában, a békéscsabai Tégla alkotóházban. Többek között a gyulai Kálvária dombnál található gyümölcsöskert számára készítenek egy hatalmas, faragott kaput az önkéntesek. 

A Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre és a Wenckheim Krisztina Közalapítvány a helyi kertbarátokkal, a Kálvária-domb közelében, egy tankertet hoztak létre évekkel ezelőtt. A kertben olyan hagyományos gyümölcsfák találhatók, amelyekből már nem sok van a Kárpát-medencében. 

– Egy óriási kapu készül a kertünkhöz, egy teherautó is bőven befér majd rajta – árulta el lapunknak Pocsay Gábor, a gyümölcsöskert egyik ötletgazdája. Kiemelte: a Kárpát-medencében előforduló régi gyümölcsfafajtákkal beültetett tankertbe tervezett kaputok belső nyílása 3,5 méter széles és 4,5 méter magas lesz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Jelenleg 200-220 gyümölcsfánk van. A legtöbb közöttük körte és alma, de akad nálunk barack, cseresznye, szilva és meggy is. Néhány éve szálfákból csináltunk magunk egy nagy kapubejárót, majd tavaly keresett meg bennünket az egyesület, hogy ennél egy szebb kaput készítenének. Hosszas előkészületei voltak a munkának, mert megfelelő szálfákat kellett tölgyfából az erdészeknek kiválasztania a legalább 4-5 mázsás szerkezethez.

Pocsay Gábor azt is elárulta, hogy a tábor résztvevői díjmentesen vállalták az elkészítést.

– Ez a Népvándorlás kapuja vagy akár a Körösök kapuja nevet is kaphatná. Három nappal ezelőtt mi is megnéztük, és Széll János etnográfus, fafaragó elmesélte nekünk, hogy nagyon sokat gondolkodtak azon milyen motívumok legyenek rajta. Egy véletlen segítette őket: egy népvándorlás korában készült öv adta a motívumok ötletét.

Végül maga Széll János tervezte meg a kaput és annak a faragott mintázatát, amely a hét magyar törzset mutatja meg egy-egy íves formában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A törzsszövetség idejére utal a motívum, és ez az egész a népmesei életfát is idézi egyúttal – folytatta Pocsay Gábor, aki kiemelte: a kapu járulékos költségeinek megtérítéséhez – a faanyag, a fűrészelés, a szállítás – támogatásokat is köszönettel vesz a csapat. 

– A kapu Gyula városának különleges ékessége lesz, eszmei és valóságos értéke minden bizonnyal jóval 1 millió forint fölé tehető – zárta beszámolóját.

Adományokat a Wenckheim Krisztina Közalapítvány számlájára lehet befizetni vagy utalni. A megjegyzésben szerepeljen a „kapu” kifejezés. A számlaszám: 11733027-20033703.

GYULAI HÍRLAP • 2022. július 27. 10:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)