Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lisztérzékenységre szűrik a gyulai, eleki és kétegyházi általános iskolásokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. november 05. 17:00
Lisztérzékenységre szűrik a gyulai, eleki és kétegyházi általános iskolásokat
A betegségnek komoly szövődményei lehetnek felnőttkorban

Idén is szűrővizsgálatokat végeznek Gyula, Elek és Kétegyháza általános iskoláiban, hogy diagnosztizálhassák a lisztérzékeny gyermekeket – tudtuk meg Bódi Piroska gasztroenterológus főorvostól november 5-én, amikor az Implom József általános iskolában készültek elő a vizsgálatokra.

bódi piroska

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bódi Piroska elmondta, hogy a lisztérzékenység egy autoimmun betegség, amikor a szervezet a saját sejtjeivel szemben termel ellenanyagot, a cöliákia esetében ilyenkor a bélnyálkahártya károsodik.

– Négy gabonaféle, a búza, az árpa, a rozs és zabfehérjével szembeni túlérzékenységről van szó – tette hozzá a gasztroenterológus főorvos.

Mint mondta, ha egy gyermeket kiszűrnek, akkor értesítést küldenek a szülőknek, hogy keressék fel a gyerekosztály gasztroenterológiai szakrendelését, ugyanis csak a szakvizsgálatot követően jelenthető ki valakiről, hogy lisztérzékeny.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megtudtuk, hogy ezeket a vizsgálatokat részben Gyulán, részben pedig a Debreceni Egyetem immunológiai laboratóriumában végzik el. Kiemelte: Magyarországon száz emberből egy lisztérzékeny, de az esetek többségére nem derül fény, a szűrővizsgálatok által azonban időben felismerhetők a tünetmentes betegek is.

Bódi Piroska hozzáfűzte, hogy a fürdőváros összes általános iskolájában elvégzik a szűrővizsgálatokat, valamint idén Eleken és Kétegyházán is szűrnek. A programban segítségükre van az Egészségfejlesztési Iroda, az Egészséges Városért Közalapítvány és Gyula városának önkormányzata.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)