Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is lisztérzékenységi szűrést végeznek az első osztályosok körében Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. október 11. 15:49
Idén is lisztérzékenységi szűrést végeznek az első osztályosok körében Gyulán
219 tanulótól vesznek vért

Képünkön (balról jobbra): Görgényi Ernő polgármester, Bódi Piroska főorvos, Szücs Viktória intézményegység-vezető és Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Idén is ingyenes lisztérzékenységi szűrést végeznek a gyulai általános iskolák első osztályos diákjai körében az Egészséges Városért Közalapítvány és a fürdővárosi önkormányzat szervezésében – közölte Görgényi Ernő polgármester október 11-én a Karácsonyi János általános iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: 2014 óta szűrik lisztérzékenységre az első osztályosokat Gyula valamennyi általános iskolájában, Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Bódi Piroska főorvosok kezdeményezésére. Elmondta: 2019-ben 211 gyermekből 10-nél állapították meg a betegséget, ez volt eddig a legmagasabb szám.

Mint ismertette, idén a 255 gyulai első osztályosból 219 tanuló esetében kérték a szülők a szűrés elvégzését.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: a lisztérzékenység „alattomos” betegség, hiszen a korai szakaszában nincsenek tünetei. Fontos, hogy időben, a szövődmények kialakulása előtt szakemberhez kerüljenek az érintett gyerekek – hangsúlyozta.

Arról is említést tett, hogy 2024-ben konferenciát szerveznek a téma kapcsán Gyulán.

Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos rámutatott: a betegség előrehaladottabb szakaszában károsodhatnak a vékonybélbolyhok, ami felszívódási zavarhoz és nem megfelelő súly-hossz fejlődéshez vezethet, továbbá gyomor- és bélrendszeri tüneteket, illetve súlyos fokú vérszegénységet okozhat.

Hozzátette: a lisztérzékenyek körében gyakrabban fordul elő vastag- vagy vékonybélbéldaganat, a kisagy sorvadása vagy csontritkulás.

Aláhúzta: diétával megelőzhetők a betegséggel járó tünetek, és a lisztérzékenységgel gyakran társuló betegségek, az 1-es típusú cukorbetegség és a pajzsmirigy-alulműködés tünetei is javulnak.

Kifejtette: azokat a diákokat, akiknél pozitív a szűrés eredménye, a gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésre irányítják, ahol további vizsgálatokat végeznek, hogy megerősítsék vagy kizárják a betegség tényét. Hozzáfűzte: a családtagok körében szintén szűrést végeznek.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon 23 településen folyik hasonló szűrés, van, ahol alkalomszerűen, van, ahol Gyulához hasonlóan folyamatosan. Kérdésünkre hozzátette: a fürdőváros volt az országban a negyedik olyan település, ahol lisztérzékenységi szűrést végeztek az általános iskolások körében.

Szűrés a Karácsonyi János általános iskolában

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)