Bódi Piroska az egyik gyulai szűrővizsgálaton
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A Békés Vármegyei Központi Kórház gasztroenterológus főorvosát, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi tagját a betegségről és a Gyulán 2014-ben elindult cöliákia-szűrőprogram tapasztalatairól kérdeztük.
Elmondta: a lisztérzékenység örökletesen meghatározott, családi halmozódást mutató, életre szóló emésztőszervi betegség; lényegében a három különböző gabonafélében, a búzában, az árpában és a rozsban található, glutén nevű fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti. A kórkép a vékonybél-nyálkahártya súlyos károsodásával jár, ami felszívódási zavarhoz vezet.
– A lisztérzékenység első leírását a 2. században élt kappadókiai Areteusznak tulajdonítják, az általa adott elnevezés a görög eredetű, has jelentésű koilia szóból származik. A glutént Willem Dicke fedezte fel 1950-ben, a betegség klinikumának összefoglalása pedig Samuel Gee nevéhez fűződik – idézte fel.
Kifejtette: a leggyakoribb klinikai tünetek a visszatérő hasmenés vagy székrekedés, a haspuffadás, a hasi fájdalom, emellett szintén gyakori tünetek a növekedésben való elmaradás, a fáradékonyság, a vaskezelésre nem reagáló vérszegénység, a fejfájás, a lehangoltság, a töredezett körmök, a vékony szálú haj, a serdülés késése és a menstruációs zavarok.
Hangsúlyozta: a kórkép bármely életkorban jelentkezhet. A tünetek csak glutén fogyasztása mellett jelennek meg, egyénileg változó hosszúságú idő után, ezért fontos, hogy a diagnózis felállítása előtt az érintettek ne kezdjenek gluténmentes étrendbe.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A főorvos emlékeztetett: Európában először Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében végeztek a teljes populációt érintő cöliákia-szűrővizsgálatot 2005-ben. Jelenleg 23 településen szerveznek szűrést az országban; Gyulán 2014 októbere óta, az Egészséges Városért Közalapítvány, az Egészségfejlesztési Iroda és a gyulai önkormányzat összefogásával. A fürdővárosban az első osztályos általános iskolásokat tesztelik önkéntes alapon, ingyenesen.
A program célja, hogy a betegséget korai, még tünetmentes fázisában tárják fel. A tesztek az ellenanyag kimutatásán alapulnak, az eredmény már 10 perc múlva értékelhető. A vérmintát ujjbegyből veszik le, ami szinte fájdalommentes, az eljárás veszélytelen, szövődménymentes – részletezte a szakember.
Mint ismertette, Magyarországon minden századik ember érintett, elsőfokú rokonok körében 4-5 százalékban fordul elő a betegség.
Gyulán 10 év alatt (2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem végezték el a szűrést) 33 kisiskolást szűrtek ki, 16 gyereknél pedig már korábban megállapították a lisztérzékenységet.
Bódi Piroskától megtudtuk, pozitív teszt esetén a kórisme felállításához további vizsgálatokat javasolnak. Amennyiben megerősítést nyer a lisztérzékenység, családszűrést is végeznek, ezek során számos tünetmentes testvér, édesanya és édesapa betegségére is fény derült már.
Aláhúzta: ha a vizsgálatok igazolják a cöliákiát, a glutént ki kell iktatni az étrendből. A diéta akkor megfelelő, ha az ellenanyagok kiürülnek a vérből, ezt rendszeres időközönként ellenőrizni kell.