Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolásokat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 28. 14:35
Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolásokat Gyulán
A program elindulása óta több mint 2500 gyermeket vizsgáltak meg

alt norbert, Abdulrahman Abdulrab Mohamed és bódi piroska

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Lisztérzékenységre szűrik a gyulai általános iskolák első osztályos tanulóit. A vizsgálatokat idén a Magvető református általános iskolában kezdték el szeptember 28-án.

Alt Norbert alpolgármester elmondta, a gyulai önkormányzat 2014 óta biztosítja az általános iskolák első osztályos gyermekei számára a szűrést, amely önkéntesen vehető igénybe.

A program elindulása óta összesen 36 gyermeknél állapították meg a cöliákiát, idén pedig összesen 207 elsős veszi igénybe a vizsgálatot.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a szűrést szervező Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: fontos, hogy még tünetmentes állapotban azonosítsák a betegeket, majd őket szakemberhez küldjék.

Hozzátette: a gyulai kezdeményezéshez már több Békés megyei település is csatlakozott, így Kétegyházán, Lőkösházán, Eleken és idéntől Vésztőn is szűrik a gyerekeket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az elmúlt nyolc évben közel 2500 gyermekeket teszteltek Gyula városában – hangsúlyozta Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos. Mint mondta, ha valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor őt a gyerekkórház gasztroenterológiai osztályára küldik, hogy megismételjék a tesztet.

Aláhúzta: Magyarországon minden száz emberből egy lisztérzékeny, az általuk végzett szűrések esetében nyolcvanötből egy az arány.

Elmondása szerint rendkívül fontos a betegség korai felismerése, ugyanis a kezeletlen lisztérzékenynél gyakoriak a bél daganatos betegségei, a csontritkulás, valamint a kisagy sorvadása.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)