Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolásokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. szeptember 07. 17:00
Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolásokat
Több mint 500 elsős és másodikos tanulót tesztelnek le a hét folyamán

Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolák elsős és másodikos tanulóit a héten – közölte szeptember 7-én az Implom József általános iskolában Görgényi Ernő polgármester és Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos.

bódi piroska és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő kiemelte: családbarát önkormányzatként elkötelezettek a szűrővizsgálatok bevezetése és terjesztése mellett, valamint amellett is, ha orvosilag indokolt, hogy minél korábbi életkorban induljanak el ezek a vizsgálatok.

Hozzátette: Gyulán 2014 óta szűrik a gyerekeket cöliákiára, azaz lisztérzékenységre, jellemzően az első osztályos tanulókat. A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évben a vizsgálat elmaradt, így idén az elsős és másodikos gyermekeket is megvizsgálják.

Bódi Piroskától megtudtuk, a szűrővizsgálatok célja, hogy még tünetmentes állapotban ismerjék fel a betegséget. A lisztérzékenység – amely könnyen kezelhető a gluténmentes étrenddel – három gabonaféle, a búza, árpa és rozs fehérjéjével szemben kialakult túlérzékenység, amelynek következtében a vékonybél bolyhai sorvadnak. Rövidtávon ez hasmenéssel, székrekedéssel, súly- és hosszfejlődésben való elmaradással, vérszegénységgel jár.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hangsúlyozta: a cél, hogy későbbi, hosszútávú betegségeket tudjanak megelőzni.

Elmondta azt is, hogy a szűrés nem áll meg a gyermekek tesztelésénél, további vizsgálatokkal igyekeznek megerősíteni vagy kizárni a betegséget. Ha megerősítik, akkor a család többi tagját is szűrik az érzékenységre.

Mint megtudtuk, 2014 és 2020 között 1207 gyermeket teszteltek le, idén 265 elsős és 250 másodikos vesz részt a szűrésen. A főorvos elmondta: a legkevesebb öt, a legtöbb tizenkét pozitív teszt volt a szűrések során.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)