Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolák első osztályosait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2018. november 07. 17:25
Lisztérzékenységre szűrik az általános iskolák első osztályosait
A kezeletlen betegségnek komoly szövődményei lehetnek felnőttkorban

Idén is szűrővizsgálatokat végeznek az általános iskolákban, hogy diagnosztizálhassák a lisztérzékeny gyermekeket – erről tartott sajtótájékoztatót november 7-én Görgényi Ernő polgármester, Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos és Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Nicolae Bălcescu iskolában.

bódi piroska, abdulrahman abdulrab mohamed és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta, hogy a szűrővizsgálatot az összes általános iskola első osztályos diákjain elvégzik a szakemberek. Hozzátette, hogy tavaly 196 elsős gyermeket teszteltek a lisztérzékenységre, két gyermek esetében gyanúra adott okot a gyorsteszt, további vizsgálatok után pedig kiderült, hogy valóban érzékenyek.

– A lisztérzékenység egy örökletes betegség, amely három gabonaféle – a búza, a rozs és az árpa – glutén nevű fehérjéével szembeni túlérzékenység – vette át a szót Bódi Piroska. Mint mondta, hazánkban minden századik ember cöliákiában szenved, de sokan még magukról sem tudják, hogy érzékenyek, ezért van hatalmas jelentősége az iskolai szűréseknek, amelyet Gyulán ötödik éve végeznek.

A főorvos szerint fontos a korai diagnózis, mert felnőttkorban olyan szövődményei lehetnek a kezeletlen érzékenységnek, mint a bél daganatos betegségei, a kisagy sorvadása és a csontritkulás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A szűrővizsgálat során egy apró lándzsával megszúrják a gyermekek ujját, pipettába vért gyűjtenek, amelyet az ehhez szükséges oldattal kevernek el, majd a terhességi tesztekhez hasonló tesztcsíkon végzik el a vizsgálatot, amelynek 5–10 percen belül eredménye is lesz.

Azokon a gyerekeken, akiknél pozitív eredményt hoz a szűrés, a gyermekkórház gasztroenterológiai osztályán végeznek el genetikai és egyéb vizsgálatokat, hogy felállíthassák a pontos kórképet.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed is kiemelte a szűrés fontosságát, és elmondta, hogy az Egészséges Város Közalapítvány, az Egészségfejlesztési Iroda és az alapellátási intézmény is aktívan részt vesz a munkában, nyomtatványokat juttatnak el az iskolákba, valamint a szülőknek, amelyekről tájékozódhatnak a lisztérzékenységről. Hozzátette azt is, hogy a szülőknek alá kell írniuk egy beleegyező nyilatkozatot, így a vizsgálat nem kötelező.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)