Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gondolkodni és rajzolni kellett a matekversenyen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. október 12. 10:00
Gondolkodni és rajzolni kellett a matekversenyen
Lezajlott a Bolyai János Csapatverseny megyei döntője

Tizennégy logikai feladatot kellett megoldaniuk azoknak az általános iskolásoknak, akik beneveztek a Bolyai János Csapatversenyre. A megmérettetés megyei, illetve körzeti fordulóit október 11-én tartották. Békés megyében Gyulán, Szarvason, Mezőkovácsházán, Orosházán és Békéscsabán adódott lehetőség a feladatok megoldására, négyfős csoportokban.

a „Lila” iskolában tizenharmadik alkalommal rendezték meg a megyei döntőt

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Egy gong hangja jelezte a verseny kezdési időpontját a Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Sz. Általános Iskola és Sportiskola Tagintézményében október 11-én délután fél háromkor. Így történt ez az ország mindazon tanintézményében, sőt a külhoniakban is, ahol feladatmegoldásra nyílt lehetőség. A négyfős csapatokkal ezt követően hangosbemondón ismertették meg a megmérettetés szabályait. A diákok egy-egy banánt is kaptak a feladatlapok mellé, hogy gördülékenyebb legyen a munka.

A „Lila” suli tizenharmadik alkalommal szervezte meg a megyei döntőt. Az iskolába hetvenkilenc csapat háromszáztizenhat részvevőjét várták. Mivel az érdeklődők száma meghaladta a tanintézmény befogadókészségét, az elmúlt évekhez hasonlóan Szarvason, Mezőkovácsházán, Orosházán és Békéscsabán is lehetőség nyílt a feladatok megoldására, tudtuk meg Kiss Andrásné pedagógustól, aki Fábián Istvánné kollégájával közösen koordinálta az eseményt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az első tizenhárom feladatra öt megadott válasz közül kellett kiválasztaniuk a versenyzőknek a helyes megfejtést, az utolsó esetében ki kellett dolgozniuk a megoldást, sőt a nyolcadikosoknak rajzokat is kellett készíteniük. Kiss Andrásné szerint a tanulóknak olyan csalafinta feladatokkal kellett egy óra alatt megbirkózniuk, amelyek a logikus gondolkodást és a szövegértést egyaránt megkövetelték. Úgy fogalmazott: nem a tananyagot kérték tőlük számon.

Az eredményeket október 24-én 15 órakor hirdetik ki a zeneiskola koncerttermében. Ekkor az első hat helyezést elért csapatot és felkészítőiket díjazzák. A legjobban szereplők az országos döntőben fogják képviselni a régiót.

A Bolyai-csapatversenyt 2004-ben rendezték meg először Észak-Budán, a következő években a főváros minden körzete, az ország összes megyéje és a határon túliak is bekapcsolódtak a megmérettetésbe. Tavaly már több mint 46 ezren neveztek be az eseményre. Fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. A feladatsorokat Nagy-Baló András középiskolai tanár állította össze.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)