Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Korszakokon át

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2019. október 12. 11:00
Korszakokon át
Schriffert Mihály fafaragó hagyatékából nyílt kiállítás a Tájvízházban

Korszakokon át címmel nyílt kiállítás a Tájvízházban október 11-én, amely a 2015-ben elhunyt fafaragó és népi iparművész, Schriffert Mihály hagyatékát mutatja be az érdeklődőnek. A rendezvény Hőgyes Mária szavalatával indult, majd Széll János néprajzkutató nyitotta meg a tárlatot.

a tárlatot széll jános nyitotta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Széll János elmondta, hogy gyermekkorában ismerkedett meg Schriffert Mihállyal, aki ikonikus személy volt Gyulán, de a történelem viharai őt sem kímélték, ugyanis származása miatt, tizennyolc éves korában málenkij robotra vitték.

Öt évet töltött a Donyeck-medencében található kőszénbányában, hazatérve földműveléssel kezdett foglalkozni, később az állami gazdaságban vállalt munkát, majd kőműves-segédmunkásként és könyvelőként is dolgozott, ahonnan a Gyulai Vasipari Szövetkezetbe vezetett az útja.

Az évek alatt egészségi állapota megromlott, az egyik oldala szinte teljesen lebénult, rokkantnyugdíjas lett. Orvosai azt tanácsolták, hogy változtassa meg életmódját, Széll Mihály szerint pedig ennél jobb tanácsot nem is adhattak volna neki, hiszen ekkor kezdett el faragni.

 

schriffert edit (bal oldalon) vette át a tájvízház kulcsát

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Faragásaira elsősorban a környezetében látott dolgok hatottak, legelső munkái között találunk egy szélmalmot és egy földműveléshez köthető táblaképet is, de hamar új irányt vesz a munkássága és használati tárgyakat kezd el készíteni: hőmérőt, dísztányérokat, díszdobozokat faragott.

Schriffert Mihály állandóan kísérletezett, új dolgokat kitalálni, ezért folyamatosan dolgozott, tárgyak százai kerültek ki a kezei közül, volt olyan nap, amikor két-három tárggyal is végzett. Az iparművész egyre inkább a hétköznapi használati tárgyak felé fordult, ennek a korszaknak a legszebb darabjai a székek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Széll János megnyitójában röviden összegezte a kiállítás darabjait, így a különösen szép szakrális szobrokat, a paraszti élet zsánerfiguráit megelevenítő darabokat, a betlehemeket és a mindennapi élet pillanatait idéző szoborcsoportokat is.

A megnyitó után Balogh Ferencné, a Tájvízház előző kiállítója átadta a kiállítótér kulcsát Schriffert Mihály keresztlányának, Schriffert Editnek. A Korszakokon át című tárlatot november 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)