Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Spangli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. augusztus 10. 13:00
Spangli
Szabó Kimmel Tamással trippeltünk a gyulai várban

Széttépve. Ez a címe Szabó Kimmel Tamás első koncertszínházi előadásának, amelyben a művész zenekari kísérettel tart másfél órás drogprevenciót fiatalnak és öregnek egyaránt. Produkcióját az Orlai Produkciós Irodának és a Gyulai Várszínháznak köszönhetően nézhettük meg az 56. évad keretében, augusztus 9-én a várszínpadon. Sokan várták ezt a találkozást.

szabó kimmel tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Voltak pillanatok az előadásban, amikor Szabó Kimmel Tamás szinte meggyőzött arról, saját tapasztalatait osztja meg a publikummal. Pedig nem. Korunk egyik legnépszerűbb színművészének nem voltak és nincsenek problémái a droggal. Az előadásban olyan fiatalok vallomásait használták fel, akiket a cucc majdnem széttépett. A darab szövegét ezeknek a nyilatkozatoknak az alapján írta meg maga az előadó, Závada Péter dramaturg és a rendező, Novák Eszter.

Szabó Kimmel Tamás az említett interjúalanyokat formálja meg a koncertszínházi összeállításban. A fűtől kezdve a kokainon át a herbálnak nevezett méregig mindent kipróbál. Néha viszont kilép ebből a szerepből. Ilyenkor szakértői véleményekkel, statisztikai adatokkal ismerteti meg a nézőt. A zenés szembenézésben Zacher Gábor toxikológust is idézik, aki úgy tudja, Magyarországon húszezer kábszerfüggő él, közülük tízezer főt egyelőre csak a marihuána érdekel. Az alkoholisták száma ennél jóval nagyobb: nyolcázezren isznak rendszeresen. A Facebookra hétmillióan regisztráltak. Ennek a hazai tömegnek a negyven százaléka már túlzásokba esett: a közösségi oldallal indítja és fejezi be a napját, és úgy véli, aki nem lájkolja be a posztjait, az nem is szereti. Japánban már öngyilkosság is volt emiatt, hangzik el az előadáson.

A zenés színmű tehát sokak által bagatellizált lényeges társadalmi kérdésekre ad választ. Rámutat arra, mi okozza a tudatmódosítás vágyát. A kórlapi jelentés egyszerű és világos: a kilépést azért akarjuk, mert szenvedünk, erős lelki fájdalmat érzünk valami miatt. A szerzők ezt így fogalmazzák meg: „A függőség lényegében egy olyan erőfeszítés, amelynek során az élet nehézségein külső gyógymódokkal próbálunk meg úrrá lenni. Ám egyetlen külső gyógymód sem képes úgy javítani az állapotunkon, hogy közben ne rontson rajta. Akaratunk arra vezet rá bennünket, hogy kövessük a szenvedélyt, ám ez hosszú távon még több szenvedést okoz. A szenvedély mindig a szenvedéssel kezdődik. Aki függő, annak a gyermekkora tele volt fájdalommal”.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Azt is pontosítják, ki a függő: mindazok, akik függnek valamitől, mindegy is, hogy ez drog, kávé, cigaretta, pia, energiaital, munka, pénz, shopping, számítógépes játék, mobilapplikáció, közösségi oldal, szex, sorozatfilm. A baj ott kezdődik, amikor az illető ezzel már árt is a környezetének és magának. Szabó Kimmel Tamás, aki többféleképpen is széttépi magát a színpadon, kezdve azzal, hogy a gyorsétterem vécéjében felszippantja az első adagot, eljutva odáig, hogy napokig fetreng önkívületi állapotban a saját koszában, a trip végén a Coca-Colát is elhajítja magától.

Az előadóművész pszichedelikus élményeit dalokban is átéli. Beatles-, Doors-, Pink Floyd-, Quimby- és Elvis-számok csendülnek fel, olyan nóták, amelyeket a cucc, a spangli és a tű ihletett meg. A témában költők is megszólalnak, többek között Kosztolányi. A zenés szembesítést Lázár Zsigmond négytagú zenekara és egy fotóválogatás kíséri.

Az Orlai Produkciós Iroda előadása a legveszélyeztetettebb korosztály nyelvén fogalmazza meg, hová vezet a kezdetben még mennyei sétákat ígérő szerhasználat. A fű, amelyről azt hisszük, nem okoz függőséget, pedig bizonyítottan a heroin előszobája. S hogy miért tud hatásos lenni ez a darab? Mert egyetlen szóval sem állítja, hogy a tudatmódosító nem tesz istenné, de azt is felmutatja, hogy előbb-utóbb elvezet a már semmi sem elég állapothoz, amikor a konyhai sót, a cukrot és a hintőport is felszívjuk az orrunkba, benyomjuk a vénánkba. Holott ez maga a pokol, elviselhetetlen gyötrelem és szenvedés, ahonnan aligha van visszaút.

A Széttépve című drogprevencióra minden hazai iskolást be kellene ültetni. Tuti, hogy lenne pozitív hozadéka.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)