A második alkalommal megrendezett gyulai Kézműves Sörfesztivál szombati díjátadójának közönségét elsőként Bora Imre köszöntötte. A fesztiváligazgató kifejtette: a verseny által olyan lehetőségekhez juttatják a benevezett kisüzemi sörfőzdéket, amelyek megalapozhatják hírnevüket. Ehhez a továbbiakban gazdasági és marketing-támogatást is igyekeznek nyújtani az érintetteknek.
Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő úgy vélte, a második alkalommal megrendezett fesztivál rendkívül átgondolt és magas színvonalú, a szórakoztató műsorok együttesét komoly szakmai háttér egészíti ki. Az elöljáró kiemelte: reméli, hogy a gyulai fesztivál hozzájárul majd az ágazat fejlődéséhez, majd köszönetet mondott a beküldött kétszáztíz sörminta előállítójának.
A rendezvényhez ezt követően Domján István, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagytanácsának tagja és sörkészítő tagozatának vezetője, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének alapító tagja és tiszteletbeli elnöke gratulált.
Öröm és érdem, hogy Belgium, Anglia és Csehország mellett immár Gyula városa is szervez nemzetközi sörversenyt, hangsúlyozta Kovács László versenyigazgató. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol a közép-európai régió sörkészítőinek legjobbjai találkozhatnak és összemérhetik erejüket. Aláhúzta: biztos benne, hogy néhány év múlva a gyulai már egy európai szintű verseny lesz.
A fesztivál Central European Beer Awards 2019 díjátadóját hivatalosan Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és a CEBA fővédnöke nyitotta meg. Elmondta, azért vállalta el a fővédnökséget, mert őszintén hiszi, hogy a minőség az élet minden területén fontos. Úgy vélte: a sörfesztivál legfőbb nyertese maga a fogyasztó, hisz megkóstolhatja a legkiválóbb termékeket. Nyertese a díjazott is, hisz az itt kapott elismerés megalapozhatja vállalkozása jövőjét. Mindezek mellett a szervezők és a kezdeményezők legfőbb érdeme az, hogy terepet biztosítanak a kreativitásnak, az új értékek megtalálásának és felmutatásának.
Az elismeréseket az ünnepi beszédek után adták át.
A házi amatőr sörfőzők (Homebrewing) kategóriában a Champion-díjat a tavalyi nyertes, a hódmezővásárhelyi Bába Ákos Fekete szakáll elnevezésű Russian Imperial típusú fekete söre vitte el. Szintén Bába Ákos vehette át a Grand Champion-díjat is. Néhány évvel ezelőtt ugyanezzel a mintával egy másik versenyen aranyérmet érdemelt ki. Lapunknak elárulta, nagy terve, hogy megnyissa saját kisüzemét. Különdíjban Aranyi Gábor (Gyula város, NAV), Hajnal Péter (Gyulahús Kft.), Thén Tamás (Gyulai Várfürdő) és Mészáros Barbara (Gyulai Várszínház) részesült.
A kisüzemi kézműves sörfőzdék (Craft Brewery) fődíját a lengyel Spółdzielnia Socjalna DALBA Gordyjskie söre érdemelte ki. Különdíjban a miskolci Zip's Brewhouse Kft. eredményes szerepléséért (Gyulai Várfürdő), a Debreceni Sörfőzde eredményes munkájáért (NAV), a csehországi Pivovar Tišnov (Gyula város), a Pécsi Sörfőzde (A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete), a békésszentandrási Agro Flott Kft. (Gyulahús Kft.), a Botanicus Kft. – Uradalmi Sörmanufaktúra (Gyulai Várszínház) és a gyulai Novel Food Kft. (Békés Megyei Kormányhivatal) részesült.
Az első Médiadíjat, amit az arany tételes termékek közül választott ki egy három fős csapat, a Körös-Maros Biofarm Elixbeer pIPA nevű sörmintája nyerte el.