Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pünkösdi hétvégén rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. május 17. 15:10
A pünkösdi hétvégén rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált
Koncertek és szakmai programok is várják az érdeklődőket

varga-bora tímeagörgényi ernő és bora imre

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A pünkösdi hétvégén, május 26. és 28. között rendezik meg a 23. Gyulai Pálinkafesztivált – jelentette be Görgényi Ernő polgármester, Bora Imre fesztiváligazgató, a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, valamint Varga-Bora Tímea főszervező május 17-én a Rondella Teraszon.

Görgényi Ernő kiemelte: a Gyulai Pálinkafesztivál a fürdőváros legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, valamint az egyik legnagyobb fesztivál egész Békés vármegyében, amely jelentős turisztikai vonzerővel bír.

A városvezető elmondta, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a 2023-as év eddig kiemelkedően jó a turizmus tekintetében, egyre nagyobb arányban jelennek meg a külföldi vendégek Gyulán, tavalyhoz képest hatvan százalékkal nőtt a számuk a térségben.

Hozzátette: nem csupán a helyi turisztikai szereplőkkel folytatnak együttműködést, hanem a környező településekkel, hogy minél több programot kínáljanak a vendégeknek, ennek fényében rendezik meg a pálinkafesztivál hétvégéjén a Háromváros Kerékpáros Fesztivált Békéscsabával és Békéssel közösen.

A túra gyulai állomása a várkertben lesz, a fesztivál területén, ahonnan 10 órakor indulnak tovább a kerékpárosok. A résztvevők kedvezményesen vásárolhatnak belépőt a rendezvényre.

Bora Imre aláhúzta: rendkívül büszkék arra, hogy hozzátehetnek az idegenforgalomhoz a rendezvényükkel.

Mint mondta, a Gyulai Pálinkafesztivál egy határokon átívelő esemény, ennek egyik jelképe a nemzeti összetartozás pálinkájának elkészítése, amellyel a határokon túli magyarságot is megszólítják. A pálinkákat május 26-án, pénteken 13 órakor öntik össze.

A fesztiváligazgató elmondta, újdonsággal is készültek idén, amely nem más, mint a május 28-i, vasárnapi Főzz és segíts! jótékonysági főzőverseny. Ennek bevételét, 1,5 millió forintot, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak adják, emellett pedig egy online kampányt is indítottak, amelynek célja, hogy még 1,5 millió forintot gyűjtsenek.

A fesztivál programjairól Varga-Bora Tímea számolt be. Elmondta: pénteken, a nemzeti összetartozás pálinkájának ceremóniája után konferenciát tartanak az Almásy-kastélyban, amely a Pálinkák és párlatok mesterfokon címet viseli. Az eseményen bemutatják a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pálinkamester szakmérnöki képzését, amely egyedülálló az országban. Az idei fesztivál gyümölcse a meggy, erről is lesznek előadások. A programokra regisztrálni kell.

A konferenciával egy időben Adamik Anikó pálinkaszakértő vezet interaktív pálinkakóstolást a gyulai várban, a programot vasárnap is megtartják.

Május 27-én, szombaton 11 órakor Gazda és pálinka a konyhában címmel tartanak látványfőzést Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével. Ugyancsak aznap 14 órakor hirdetik ki a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményeit. A megmérettetésre idén is kereskedelmi és magánfőzdék, valamint bérfőzetők pálinkáit várták; összesen 1778 minta érkezett, amely jelentősen túlszárnyalja a tavalyi 990 mintát.

Újdonság idén az Év Pálinkás Bonbonja verseny, amelyre 107 terméket neveztek. Az eredményeket szombaton 16.30-kor hirdetik ki. Az eredményhirdetés előtt Fabulya Attila versenyigazgató, okleveles pálinkabíráló és Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester mutatják be a pálinkák és csokoládék különleges kapcsolatát. A program előzetes regisztrációhoz kötött és külön belépődíjas.

A fesztivál első napján Korda György és Balázs Klári adnak koncertet, majd DJ Dominique áll színpadra, akinek Zoltán Erika, Dolly és a Groovehouse lesznek a vendégei. Szombaton a Magna Cum Laude és Horváth Tamás koncerteznek, vasárnap pedig a BSW és a Tankcsapda lesznek a fellépők.

Varga-Bora Tímea hangsúlyozta: napijegyet 4000 forintért vehetnek az érdeklődők, de pénteken 16 óráig, szombaton 12.30-ig, vasárnap pedig 12 óráig ingyenes a belépés a rendezvényre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)